Forsiden > Byer i Skåne > Her

Helsingborg

Norra Hamn i Helsingborg

Norra Hamn i Helsingborg med Dunkers Kulturhus i baggrunden. Foto: Per Sjöborg

Siden er publiceret / opdateret: 20. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.04646
Longitude : 12.69395
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Skånes næststørste by

Helsingborg er den næststørste by i Skåne med mange restauranter, caféer og specialbutikker, foruden en del kulturelle seværdigheder.

Oplevelser og seværdigheder i Helsingborg

På havnefronten lige ved færgerne finder man Dunkers Kulturhus, som er byens kulturelle center tegnet af den danske arkitekt Kim Utzon. Dunkers rummer kunstmuseum, teaterscene, koncertsal, kulturskole, mv.

Få hundrede meter fra Dunkers ligger Helsingborgs koncerthus og symfoniorkester (Roskildegatan 1) med et bredt musikprogram og Helsingborgs Stadsteater (Karl Johans gata 1).

Øst for Dunkers Kulturhus ses Rådhuset - et af byens vartegn som møder en, når man ankommer med færgen. Rådhuset er opført i 1897 i nygotisk stil (se Historicisme) med tårn og tinder, udsmykkede facader og et 65 meter højt klokketårn. Indvendigt rummer det fint interiør med bl.a. glasmosaik og malerier med motiver fra byens historie.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Helsingborg. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Helsingborg. Afstande fra Stortorget



Shopping

Fra færgeterminalen tager det kun få minutter at nå frem til Sveriges ældste gågade Kullagatan ved Stortorget. Ifølge byens turistbureau er der 500 butikker og 160 restauranter og caféer koncentreret på relativt få gader. Det er dog i overkanten. Kullagatan er lille, og de fleste butikker er kædebutikker uden personlig stil, som man finder i mange andre byer. Den anden gågade, Bruksgatan, ligger syd for Stortorget, men rummer mest fastfood. Hvis du vil shoppe, så tag bussen eller bilen ud til det store shoppingcenter Väla Centrum med 200 butikker seks km. nordøst for centrum. Det er Sydsveriges største indkøbscenter.

Gågaden Kullagatan
Gågaden Kullagatan ved Stortorget. Kullagatan er lille, og de fleste butikker er kædebutikker, så tag hellere ud til shoppingcenteret Väla Centrum, hvis du vil shoppe. Foto: skane.com © Bengt Flemark


Kultur og historie

Hvis du fra gågaden Kullagatan krydser Stortorget og fortsætte lige ud til Lilla Torggatan, kommer du til Mariatorget med den smukke Mariakyrka. Med udsigt til kirkens hovedindgang ligger et par hyggelige caféer med udeservering, bl.a. Hotel Maria og Olsons Skafferi på Mariagatan.

Kärnan, lidt øst for Rådhuset, er et 35 meter højt borgtårn fra 1300-tallet, fra hvis top der er flot udsigt over byen og Sundet. I hjertet af byen finder man den smukke Mariakyrkan i Gotisk stil fra begyndelsen af 1400-tallet.

Fredriksdals Frilands- og Havemuseum, Sveriges største friluftsmuseum, finder man et par km nordøst for byens centrum. Her kan man se et udvalg af svundne tiders bygninger og beplantninger. Der er gamle bykvarterer og bondekultur, en enestående botanisk have med alle Skånes vildtvoksende plantearter, en rosenhave med 450 arter, m.v.

Især for børn

Børnefamilier kan fx besøge Tropikariet - 1500 kvm med krybdyr, hajer, krokodiller, aber mv. i nærheden af Fredriksdal.

På Garnisonsgatan 47 B, ca. 5 km fra centrum, kan børnene boltre sig på Busfabriken, Europas største indendørs legeland på 6000 kvm.

Køb kort over Nordvestskåne med Helsingborg

I vores webshop kan du vælge mellem to slags kort over Nordvestskåne med Helsingborg: Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4 i målestok 1:50.000 er velegnet til bl.a. vandreture på Kullen og i det øvrige nordvestlige Skåne og sydlige Halland. Cykelkort blad 3 i målestok 1:90.000 viser cykelruter i det nordvestlige Skåne og sydlige Halland.

Helsingborg Sverigeserien - Topo50 - blad 4. Målestok 1:50.000
Helsingborg
Sverigeserien
Topo50 - blad 4
Cykelkartan blad 3 - Skåne nordvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 3


Helsingborgs Copacabana

Den dejlige sandstrand Fria bad - også kaldet Örestrandsbadet - er Helsingborgs svar på Copacabana i Rio. Fra færgehavnen går man 1,6 km nordpå for at komme op til stranden, der er meget velbesøgt om sommeren. Om dagen bliver den indtaget af børnefamilier, og senere om aftenen af unge.

Tættere på centrum, nær lystbådehavnen, fører en gangbro ud til den dejlige sandstrand Tropical beach, der om sommeren er udstyret med flytbare palmer.

Badebro ved Råå
Der er gode badeforhold fra kysten lidt nord for centrum og ved Råå i Helsingborgs sydlige udkant. Foto: Anders Ebefeldt - Studio e


Pålsjöbaden - et af Helsingborgs tre Kallbadhus

500 meter nord for Fria Bad - og ca. to km fra færgerne - ligger "Pålsjöbaden", det ene af byens tre Kallbadhus. "Pålsjöbaden" blev totalrenoveret efter en storm. Her er dameafdeling, herreafdeling, soldæk, mulighed for nøgenbadning, sauna mv. og midt i det hele en hyggelig café med fin udsigt over havet til begge sider. (adr. Drottninggatan 151).

Helsingborg har en lang tradition for kallbadhuse og vinterbadning. Byens første kallbadhus fra 1864 var Rååbadet et par km syd for centrum. Året efter i 1865 kom Kallis, som ligger tættest på centrum. Og i 1905 blev Pålsjöbaden opført. Alle tre Kallbadhuse findes stadig.

I løbet af 1800-tallet skød bade- og kursteder med salte bade op flere steder langs kysten i Sydsverige. De var især henvendt til overklassen, men også den jævne befolkning fik adgang til badeanstalter. Efterhånden som boligstandarden blev bedre frem mod midten af 1900-tallet og folk fik adgang til bademulighed i hjemmet, svandt interessen for både badeanstalter og kallbadhuse, og mange blev revet ned. Men i Helsingborg fandtes en badekultur som gjorde, at det lykkedes at bevare de tre gamle kallbadhuse.

Pålsjöbaden Kallbadhus
Pålsjöbadens café med fin udsigt over havet, både mod Danmark og mod Helsingborg. Foto: © sydsverige.dk


Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Helsingborg


Vandreruten Öresundsleden
Fra Helsingborg kan du følge vandreruten Öresundsleden op til spidsen af Kullen eller sydpå mod Landskrona.

Cykelruten Kattegattleden
Du kan også cykle et stykke ud ad Sveriges første nationale cykelrute, der begynder i Helsingborg og ender i Gøteborg.

Sofiero Slot og blomsterpark (6 km fra Helsingborg)
Bilvejen mod nord fører til Sofiero Slot, et meget populær turistmål. Det tidligere kongelige sommerslot fra 1865 byder på en sjælden havepragt med 10.000 rododendronbuske af 300 forskellige arter. Bedste besøgstid er maj-juni.

Kullen (35 km)
Kullen byder på storslået natur, hvor man kan dykke, ro kajak, klatre, gå ture eller besøge den historiske café i Ransvik.

Helsingborgs historie

I middelalderen var Helsingborg en vigtig by i det danske rige. Byen lå strategisk godt ved Øresunds smalleste sted og var administrationsby for det nordlige Skåne.

De dansk-svenske krige i 1600-tallet gik hårdt ud over byen, og i dag er der kun meget få huse fra før den tid. Under Den skånske krig (1675-1679) rev danskerne så godt som alle husene ned i byens centrum, så de frit kunne skyde med deres kanoner.

Danskerne måtte dog forlade byen i 1710, hvor Skåne blev definitivt tabt til Sverige. På det tidspunkt var Helsingborg en lille by præget af krig og epidemier. Det var først i midten af 1800-tallet, at byen blomstrede op. Havnen blev udbygget, og der blev anlagt jernbane og industrier.