Forsiden > Her

Debat


Alle debatter

Skriv nyt indlæg

Bilferie i Sverige

Vejafgifter, fartgrænser, fartbøder, opladning af elbil, promillegrænser, rastepladser og overnatning.

Bilferie i Sverige

Mange af de små statsejede færger, der forbinder øerne i skærgården, er gratis at benytte. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 20. marts 2024

Sverige har et veludbygget vejnet

Sverige har et stort vejnet af motorveje, hovedveje, landeveje og småveje. Vejnettet er veludbygget og i god stand, også i tyndt befolkede områder. På landet er mange af de mindre veje dog grusveje.

I Sydsverige kan der være en del biltrafik på især motorvej E6 gennem Halland og E22 gennem Skåne og Blekinge. På hovedveje og landeveje er der som regel få biler, og trafikkøer er sjældne.

Vejafgifter i Gøteborg, Stockholm og på Øresundsbron

Både svenske og udenlandske bilister skal betale trængselsafgift for at køre ind i eller gennem Gøteborg og Stockholm i dagtimerne. Det gælder også biler på Europavej E6 gennem Gøteborg. Bilens nummerplade fotograferes, og opkrævningen foregår automatisk. Man skal desuden betale vejafgift for at krydse Øresundsbron.

Fartgrænser i Sverige for personbiler

  • 110-120 km/t på motorveje
  • 80-100 km/t på hovedveje. Fartgrænsen er 80 km/t på de fleste hovedveje uden midterrabat, og normalt 100 km/t på hovedveje med midterrabat.
  • 80 km/t gælder for personbil med campingvogn
  • 70 km/t gælder normalt på mindre veje uden for tæt bebyggede områder
  • Normalt 50 km/t i byer og tæt bebyggede områder

Rastepladser ved veje i Sverige GPX-fil

Rastepladser ved veje i Sverige

Langs hovedvejene er der indrettet Rastepladser for hver 20-30 minutters kørsel. Her er borde og bænke, ofte også toiletforhold samt mulighed for at strække benene. Kører du på bilferie i autocamper, må du gerne overnatte en nat på rastepladsen. I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle rastepladserne, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med rastepladserne og din egen position.

Overnatning på bilferien

Hos HotelSpecials.dk kan du booke hotelophold i Sverige til lav pris. Klik på den orange knap herunder. Inde på siden: Vælg sted/by og ankomstdato og følg vejledningen, hvor du kan vælge en af de foreslåede værelsestyper til fast pris.

Book din overnatning her


Høje fartbøder i Sverige

Generelt slipper man billigere i Sverige end i Danmark, hvis man holder ulovligt parkeret med sin bil, men for de fleste andre trafikforseelser ligner bødeniveauet i Sverige og Danmark hinanden. Dette gælder dog ikke fartbøder: Hvis man kører 20 km/t for hurtigt i Danmark ligger bøden på ca. 1000 kr., men i Sverige er bøden ifølge FDM mindst 1725 danske kr. FDM laver hvert år en oversigt over bøder for forskellige forseelser i EU.

Her ser du bødeniveauet for forskellige trafikforseelser (februar 2023) i henholdsvis Danmark og Sverige ifølge FDM:
- 20 km/t for hurtigt: DK: Fra 1000 kr. Sverige: Fra ca. 1725 kr.
- 50 km/t for hurtigt: DK: Fra 2500 kr. Sverige: Fra ca. 3000 kr.
- Køre over for rødt: DK: 2000 kr. Sverige: Fra 1800 kr.
- Køre uden sikkerhedssele: DK: 1500 kr. Sverige: 1100 kr.
- Ulovlig parkering: DK: Fra 525 kr. Sverige: Fra 150 kr.

Køb vejkort i webshoppen


“Vejatlas
Vejatlas og vejkort
hele Sverige
 
Bilkort over Sydsverige
Vejkort Sydsverige,
Skåne, Øland,
Gotland mv.
Kort over Midtsverige og Nordsverige
Vejkort Midtsverige
og Nordsverige


Hvis du påkører et stort dyr, skal du kontakte politiet

Hvert år sker der 6000 trafikulykker i Sverige, hvor elge er involveret. Bilulykkerne sker som regel i daggryet eller skumringen med store skade til følge. Elge kan bevæge sig med 50 km i timen, så pludselig kan de stå på vejen foran bilen - så sæt farten ned!

Hvis du påkører en elg eller et andet stort dyr (rådyr, hjort, vildsvin, odder, ørn, los mv.) på din bilferie, har du pligt til at anmelde påkørslen til svensk politi, også selvom dyret forsvinder ind i skoven efter påkørslen. Hvis du undlader at anmelde påkørslen, kan du få dagbøder, læs mere under Links.

SE OGSÅ

Færger og bro til Sverige

Ladestander til elbil
Under "Links" finder du ladestandere til elbil i hele Sverige. Foto: Simon Paulin / imagebank.sweden.se


Bilferie i el-bil

Antallet af elbiler er støt stigende i Sverige. Sverige er det europæiske land efter Norge, der sælger flest hybridbiler eller elbiler.

Alkohol og bilkørsel - promillegrænse på kun 0,2

I Danmark er promillegrænsen 0,5. Hvis man har mere end 0,5 promille alkohol i blodet, bliver man i Danmark straffet med bøde. Og har man mere end 1,2 promille, så ryger kørekortet. I Sveriges er promillegrænsen (svensk: rattfylleri) nede på 0,2. Det er den grænse, hvor man ved, at alkohol kan påvirke en persons reaktionstid og motorik og dermed evne til at køre bil. Grænsen for spirituskørsel (svensk: grovt rattfylleri) er på 1,0 promille. Spirituskørsel kan give fængsel i op til to år og inddragelse af kørekortet i mindst et år.

Børn i bilen

Alle børn under 135 cm skal sidde i autostol eller barnesæde til bil. Husk at du ikke må sætte en bagudvendt autostol på et passagersæde med airbag, med mindre airbag'en er koblet fra. Den kraft, som airbag'en pustes op med er enorm og vil presse autostolen tilbage.

Børn i bilen skal være fastspændt
Foto: Melker Dahlstrand / imagebank.sweden.se


SE OGSÅ

Hund eller kat med til Sverige
Køb bil i Sverige
Vejafstande i Sverige

Vinterdæk eller pigdæk - lovpligtigt i vintervejr

I perioden 1. dec. - 31. marts er det et krav, at bilen er udstyret med vinterdæk (eller sommerdæk med snekæder), hvis der er is, sne, slud eller frost på vejbanen. Kravet gælder både for svenske og udenlandske bilister.
Læs mere om Vinterdæk og pigdæk ved bilkørsel i Sverige

Ikke tilladt at tale i håndholdt mobil mens man kører

Tidligere var det tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon, mens man kører bil. Det er nu ændret, så du ikke længere må benytte håndholdt mobil under kørslen eller benytte (indstille) din GPS under kørslen, så du bliver uopmærksom eller farlig i trafikken. Hvis du bryder reglerne, kan du straffes med bøde eller miste kørekortet.

Indstil din GPS til WGS84-Decimal

Hvis du vil køre efter de GPS-koordinater, du finder på sydsverige.dk, skal du indstille din GPS til formatet Decimal. Se Indstil din GPS til formatet Decimal.