Skåneleden SL1 - Kust till kustleden

(Svensk: Skåneleden - Kust till kustleden - SL1)

Lejrplads på SL1

Bålhygge et sted i Nordvestskåne. Foto: Erik & Pia Sjöstedt, CC BY-NC-ND 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 8. maj 2024
Kort over sydsverige

Kust till kustleden er en del af Skåneleden

Den 370 km lange vandrerute fra kyst til kyst er en del af den over 1300 km lange Skåneleden. Vandreruten begynder i Sölvesborg i Blekinge og ender i Ängelholm i det vestlige Skåne.

Etaper og sværhedsgrad

Skåneleden - fra kyst til kyst er inddelt i 32 etaper, de fleste på 12-19 km og dermed overkommelige for en kortere vandretur. Desuden har ruten noget meget korte etaper, som forbinder vandreruten med offentlig transport nær ruten.

Vandreruten fra kyst til kyst byder på meget varierede naturoplevelser og afvekslende vandring. Ruten er forholdsvis let, dog er der bratte stigninger på Hallandsåsen og Bjärehalvøen i vest.

Natursti og småveje i procent

For hele Kust till kustleden gælder, at 38 procent af ruten er stier, naturstier mv. og 62 procent er skovveje, grusveje eller anden vej.

Skåneleden SL1

Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste viser hele ruten. Grønne ruteforløb viser hvor Skåneleden SL1 følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje. Sort-hvide markeringer viser shelters. Oplysningerne om rutens forløb og placering af shelters er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet (maj 2024).

Du kan ikke klikke eller zoome på kortet her på siden.



Skåneleden GPX-fil

Køb HELE Skåneleden SL1-SL5 som GPX-fil til mobiltelefon

I vores webshop kan du købe en GPX-fil med alle Skåneledens ruter, dvs. ikke kun SL1. Med GPX-filen får du vist alle ruter SL1-SL5 på din mobil og alle shelters undervejs sammen med din egen position. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobiltelefon, der kan vise GPX-filen.



Skåneleden SL1 Kust till Kustleden

Kort over Skåneleden SL1 - Kust till kustleden

Du kan købe kortet Skåneleden SL1 Kust-till-kustleden i vores webshop. Kortet viser ruten, shelters mv. og viser de enkelte etaper. Kortet er fremstillet af et slidstærkt materiale, som tåler fugt.

Vandra Skåneleden (guidebog)

Guidebogen "Vandra Skåneleden"

Guidebogen Vandra Skåneleden præsenterer et bredt udvalg af Skåneleden i form af 31 vandreture - fra halvdagsvandringer til flerdagsture fra Båstad og Kullen i nord til Falsterbo og Österlen i syd. De 31 vandreture er beliggende på Skåneledens fem vandreruter SL1, SL2, SL3, SL4 og SL5. Der er lagt vægt på vandreture, som det er let at komme frem til med tog og bus. Bogen fortæller desuden om stedernes kulturhistorie. Bogen giver dig et godt grundlag for at vælge, hvor din kommende tur på Skåneleden skal starte og ende. I alt 333 sider.

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000

Friluftsatlas for hele Skåneleden 1:50.000

Friluftsatlas Skåneleden 1:50.000 er en kortbog (146 sider) over alle Skåneledens seks vandreruter: SL1, SL2, SL3, SL4, SL5 og SL6. Kortbogen er trykt på alm. papir og har derfor ikke samme høje kvalitet som de vandrekort, som dækker de enkelte etaper (Kort over SL1 ses ovenfor).

Rutebeskrivelse SL1, fra øst til vest

De første 30 km efter Sölvesborg er Kust till kustleden sammenfaldende med Blekingeleden. Man vandrer bl.a. oppe på Ryssberget ad kuperede stier 150 meter over havet og indimellem med flotte udsigter (1. og 2. etape). Store dele af Ryssberget er bevokset med bøgeskov. Herfra går ruten ad stier, spang over fugtige steder og grusveje videre mod den store sø Raslången og Bökestad med det flot beliggende Bökestadshelter (slutningen af 3. etape). Området omkring søen Raslången er næsten uden bebyggelse, se også Vildmarksvandring Raslången-Halen. Ruten fortsætter nordpå i et vildmarkslignende terræn gennem naturskov, gamle kulturlandskaber og småbyer og enkelte huse, der ligger spredt i skoven. Se også artiklen om 31 km rundvandring i Nordøstskåne, som bl.a. følger noget af etape 6 og 6A på Kust till kustleden.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Raslången på etape 3 på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Jenny Brandt


Den midterste del af ruten, mellem Vesslarp, Glimåkra og Vittsjö (6.-7.-8.-9. etape) er præget af storskov og søer. Her er også spor af gamle småindustrier, som kunne udnytte vandkraften fra områdets åer. Her er mange skovsøer i et landskab, der minder meget om Småland. Ved Osby krydser man Helge å (7. etape). Før i tiden lå også her industrier som møller, jernværker, papirbrug, spinderier m.v., der udnyttede vandkraften fra åen. Her i de dybe Göingeskove i det nordvestlige Skåne gemte de dansksindede Snaphaner sig under de dansk-svenske krige i sidste halvdel af 1600-tallet.

9. etape går langs den smukke Vieån, som også er kanorute, og på 10. etape deler Skåneleden sig: Her kan man fortsætte videre frem ad SL1 eller sydpå ad Nord-til-Sydleden SL2.

På 13. etape og frem følger man stier og småveje på Hallandsåsen, og videre frem på en udløber af Hallandsåsen med udsigter over havet i Båstadbugten. På 15. etape kommer man til Båstad og havet og vandrer langs kysten på Bjärehalvøen. 16. etape efter Båstad byder på kuperet terræn med flotte udsigter. Man kommer forbi Norrvikens Trädgårdar i et landskab domineret af bøgeskov. Videre frem på nordsiden af halvøen passerer man naturreservatet Hovs Hallar, en storslået klippekyst med høje klippeformationer. Herfra går ruten til det idylliske fiskerleje Torekov helt i vest (17.-18. etape), hvorfra der er bådforbindelse til Hallands Väderö. Syd for Torekov passerer ruten forbi bronzealderhøjen Dagshög, som med sine 42 meter i diameter er Skånes største gravhøj. Ruten ender i Ängelholm (22. etape). Grunden til, at den sidste etape hedder 22 og ikke 32 (ruten er 32 etaper), er, at flere etaper ikke har fortløbende numre, det gælder etape 3 og 3A, 6 og 6A og 12 og 12A.

Læs mere om de enkelte etaper og få info om overnatning på Skåneledens eget website, se under Links.

Vandreferie i Skåne, Sverige. Vandreruten fra kyst til kyst byder på let vandring
Hovs Hallar på 16. etape på Kust till kustleden, Skåneleden. Foto: Michael Tannus


SE OGSÅ

- Skåneleden SL2 - fra nord til syd
- Skåneleden SL3 - fra ås til ås
- Skåneleden SL4 - Österlenleden
- Skåneleden SL5 - Öresundsleden

Markering af ruten

Skåneleden - fra kyst til kyst er markeret med orange ringe rundt om træer og stolper.

Shelters på ruten

På stort set alle etaper er der teltplads med shelter, bålplads med brænde, mult-toilet og de fleste steder også vand. De gode faciliteter gør Skåneleden til en ideel vandrerute for folk, som sætter pris på en vandreferie, hvor der også er en vis komfort undervejs. Endelig kan du benytte dig af Allemandsretten og campere i skov eller på mark langs vandreruten.

Bo på B&B eller vandrehjem

Starter du turen i vest, kan du - hvis du ankommer til Sverige sent om eftermiddagen - fx overnatte første nat på Ängelholms Vandrehjem. Anden nat kan du fx overnatte i shelteret i Gryteskär langs Bjärehalvøens kyst, og tredje nat kan du fx overnatte på Torekov Bed & Breakfast.

Pakkeliste

Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturen