Ørred- og laksefiskeri i Mörrumsån i Blekinge

(Svensk: Laxfiske i Mörrumsån)

Siden er publiceret / opdateret: 5. januar 2024
Kort over sydsverige
Laksen ændrer udseende
Når han-laksen i slutningen af april svømmer op i åen, er den velvoksen og sølvblank og kaldes blanklaks. Om efteråret ændres dens farve til mørkebrun eller brunsort, hovedet vokser og underkæben får en slags krog.

Hun-laksen er i april ofte mager og meget sølvblank. Hunnen skal altid genudsættes, så den kan nå frem til gydepladsen.
Fluefiskeri efter laks i Mörrumsån, Sverige
Fluefisker i Mörrumsån. Foto: Carl Johan Erikson / Sveaskog


Sæson fra marts til september

Blekinges største å, Mörrumsån, er verdensberømt for sine store havørreder og laks. Hvert forår og sommer svømmer store ørreder og blanklaks op i åen for at være klar til legen senere på året.

Fiskesæsonen i Mörrumsån begynder som regel den sidste lørdag i marts (30. marts 2024), en dag og weekend der har udviklet sig til folkefest, og slutter 30. september.

Mörrumsån tiltrækker hvert år tusindvis af sportsfiskere fra hele Verden. Halvdelen af dem, der kommer til Mörrumsån for at fiske, er fra udlandet, og hvert år er der omkring 20 nationaliteter repræsenteret ved Mörrumsån.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser de nederste syv km af Mörrumsån mellem Rosendala og Elleholm, som er opdelt i 32 mindre strækninger eller "pools". I hvert område / pool er der regler for, om man må fiske med spinner, flue eller begge dele. Man kan også købe fiskekort til Mörrumsån nord for Rosendala. Du kan zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning nær Mörrum



Køb fiskekort til åen

Mörrumsån er ca. 185 km lang og udspringer i det Smålandske højland og løber ud i havet vest for Karlshamn i Blekinge. Hvis du er inkarneret sportsfisker, er det de nederste syv km, inden Mörrumsån løber ud i Østersøen, der er interessante. Der ligger nogle vandkraftværker i åen, men de har fisketrapper, så fiskene kan svømme helt op til Fridafors ca. 40 km fra Mörrumsåns munding.

Strækningen med det forrygende laksevand er underlagt Mörrums Kronolaxfiske. som råder over de nederst syv km af åen. Strækningen er inddelt i 32 pools (zoner) med klare regler for, om man må fiske med flue, spinder eller både og, krogstørrelse mv. Reglerne kan variere fra år til år.

Mörrumsån
Foto: Ben GT Nyberg


Fiskekort til premiereweekenden 30. marts 2024 og resten af sæsonen kan kun købes online på Mörrums Kronolaxfiske's website. Hvis du fremover vil have fiskekort til premieredagen i marts, kan du købe det på websitet fra omkring januar. Der er rift om de gode pladser langs Mörrumsån, så bestil fiskekortet i god tid. Se under Links.

Se også

18 gode fiskesøer og fiskeåer i Sydsverige

April - bedst til havørred

I april måned er fiskeriet rettet mod havørreder, der har overvintret i åen. Legen og gydningen i efteråret har tæret hårdt på både laks og havørred. De fleste laks er døde efter gydningen, derimod er der mange havørreder, der har overlevet. Derfor er det muligt her i det tidlige forår at fange nogle disse havørreder. Iblandt dem er fisk over 10 kg.

Fluefiskeri i Mörrumsån
Blanklaks fanget i Mörrumsån omkring 25. april. Foto: Ebbe Svensson for tellis-flugfiske.se


Maj, juni og juli er topsæson for blanklaks

Fra slutningen af april og frem til juli svømmer store blanklaks fra havet op i Mörrumsån, så de kan være på plads, når legen går i gang i slutningen af oktober. Det er laks på ca. 10 kg, men det er ikke usædvanligt at møde laks på over 20 kg. De helt store laks bliver normalt fanget i maj og juni. Sidst på sommeren svømmer der visse år store mængder smålaks (2-3 kg) op i åen, og de giver gode fangstmuligheder.

August - september bedst til havørred

I august og september stiger de store havørreder op i Mörrumsån. Havørreder bliver sjældent over 15 kg, og den største havørred fanget i Mörrumsån vejede 14,7 kg. Rekorden for laks er 26,7 kg.

Besøg Laxens hus

Laxens Hus ligger midt i Mörrum og huser sportsfiskekontoret. Her vises også en permanent udstilling om åens dyreliv og fiskeriets historie - fra gamle dage til nutidens verdensberømte sportsfiskeri i åen.

Alle laks og havørred, der landes, skal vejes og anmeldes til sportsfiskekontoret i Laxens Hus ved pool 1.