Øland - oplevelser og overnatning

Bilferie i autocamper på Öland

Bilferie i autocamper på Öland giver den ultimative frihed. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Kort over sydsverige

Øland har masser at byde på

Øland har flere solskinstimer og mindre nedbør end resten af Sverige, en unik natur præget af en kalkholdig undergrund og omkring 14.000 fortidslevn. Her er masser af muligheder for oplevelser: tag på vandretur eller cykeltur, eller tag på bilferie hvor du kører ad de små veje og opdager Øland. Selvom øen, der er 137 km lang og op til 16 km bred, om sommeren besøges af tre millioner turister, er der stadig god plads.

Øland er beliggende i Østersøen blot seks km fra fastlandet. Man kommer til øen via den gratis bilbro "Ölandsbron" fra Kalmar.

Naturen på Øland er enestående – nogle steder gold og barsk, andre steder frodig og artsrig. Den sydlige tredjedel af øen består overvejende af alvar - en flad kalkstensslette med en stor artsrigdom af planter, som er en af øens største seværdigheder. Den midterste og nordlige del af Øland er især skov og landbrug, mens den nordvestlige klintekyst er domineret af kalksten. Stort set hele østkysten er lavtliggende strandeng med græssende kreaturer og ynglende og rastende vadefugle.

Øens tørre klima og kalkrige undergrund har skabt betingelser for et meget rigt planteliv og spændende landskaber.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser nogle af de seværdigheder, der omtales i artiklen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning på Øland / i Østsmåland. Afstande fra Färjestaden



Naturreservater

Øen har 73 naturreservater. Her kan du læse om de syv:

Byrums raukar – skulpturer af kalksten skabt af havets bølger.
Bödakusten Västra Naturreservat – en smuk kyststrækning.
Knisa Mosse – et eldorado for ornitologer og botanikere.
Neptuni Åkrar – en stenslette, om sommeren farvet blå af Slangehoved.
Ottenby Naturum og fyret Långe Jan – fuglereservat og fyrtårn.
Store Alvaret – en enorm kalkslette med blomster og planter.
Trollskogen – vind, havgus og krogede fyrretræer.

Trolleskoven
Trollskogen på nordspidsen af øen. Foto: © sydsverige.dk

Alvaret langs vestkysten
Alvaret langs vestkysten på den nordlige del af øen. Indled fx turen i Djupvik og følg kysten nordpå ad grusvejen, en skøn tur gennem et spændende landskab med gamle stenbrud og små fiskerlejer. Foto: © sydsverige.dk


Båd til nationalparken i Kalmarsund

I Byxelkrok er der om sommeren båd til den sagnomspundne ø Blå Jungfrun ude i Kalmarsund.
Læs mere om Blå Jungfrun

Ølands geologi - kalksten og fossiler

Den kalkrige undergrund er den vigtigste årsag til, at Øland skiller sig markant ud fra resten af Sverige.
Læs mere om Ølands geologi

Vandring

Pak rygsækken og hop i vandrestøvlerne: Den 50 km lange vandrerute Böda vandringsled på nordøen slynger sig forbi hvide sandstrande, naturskov og mange spændende naturområder. Langs ruten findes shelters, hvor man kan overnatte.
Læs mere om Böda vandringsled

I syd kan man vandre ad den 84 km lange Mörbylångaleden, der starter ved turistbureauet ”Träffpunkt Öland” ved Ølandsbroen. Ruten er inddelt i fire etaper, hvoraf den ene går tværs over Store Avaret.
Læs mere om Mörbylångaleden

Køb kort over Øland i webshoppen

Køb Bil- og cykelkort over Øland med seværdigheder og turistinformation. Ud over veje og cykelruter viser kortet med symboler campingpladser, rastepladser, badestrande, mv. Eller vælg Cykelkartan blad 10 Øland, der viser cykelruter på Øen.

Kort over Øland. Målestok 1:100.000
Turistkort.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan 10 Øland. Målestok 1:90.000
Cykelkort 10.
Målestok 1:90.000


Cykelruter

Ölandsleden er en 375 km lang afmærket cykelrute fra syd til nord. Cykelruten følger bl.a. gamle småveje og banestrækninger og er markeret med pile. Flere strækninger har rastepladser med grillplads, affaldsbeholder og shelter, hvor man kan overnatte.
Læs mere om Ölandsleden

Cykelferie på Øland
Cykelferie på Ölandsleden syd for Djupvik. Foto: © sydsverige.dk


Museer og oplevelsescentre

I Skäftekärr jernalderlandsby i den nordlige del af Øland kan man opleve, hvordan folk levede for 1500 år siden. Jernalderlandsbyen ligger i Ekopark Böda med mange vandre- og cykelstier.
Læs mere om Skäftekärr jernalderlandsby

Skäftekärr
I Skäftekärr jernalderlandsby i den nordlige del af Øland kan man opleve, hvordan folk levede for 1500 år siden. © sydsverige.dk


Gå på opdagelse i Ølands Museum Himmelsberga. Her er flere store gårde fra 1700- og 1800-tallet, gallerier med visning af bl.a. malerier fra Øland, en kaffeservering og en museumsbutik.
Læs mere om Ølands Museum Himmelsberga

Slotte og herregårde

I 1806 nedbrændte Borgholms Slot, og i dag er kun de tykke kalkstensmure tilbage. Men engang var slottet hovedsæde for svenske konger, som udøvede deres magt herfra. Tag med på en guidet rundtur på slottet, se udstillinger, lyt til musik, m.m. I nærheden af Borgholms slot ligger den svenske kongefamilies sommerbolig, Solliden slot, hvis slotspark er åben for offentligheden.
Læs mere om Borgholms Slot

Især for børn

Ølands dyre- og forlystelsespark et par km nord for Färjestaden.

Capellagården - nyttehaver og kunsthåndværk

I tilknytning til Capellagårdens skole for kunsthåndværk i Vickleby findes en af de smukkeste og skønneste nyttehaver, man kan tænke sig.
Læs mere om Capellagården

Capellagården i Vickleby
Capellagården er et højskoleagtigt uddannelsessted med undervisning i kunsthåndværk og økologisk havebrug. Haven er en af de skønneste nyttehaver, man kan tænke sig. Foto: © sydsverige.dk


Kunst

VIDA museum og Kunsthal er en af Ølands bedre seværdigheder, og her har glaskunsten fået en fremtrædende plads. Desuden kan man se skiftende udstillinger inden for maleri, skulptur, design mv.
Læs mere om VIDA museum og Kunsthal

Strandenge og badestrande

Østkysten er domineret af strandenge, lavtliggende, fugtige græs- og engområder der jævnligt oversvømmes af havet. Om sommeren græsser kreaturer på strandengen, der har et rigt fugleliv. Det eneste sted på østkysten med rigtig gode sandstrande er Böda Sand, bugten i den nordøstlige del af øen. Vestkysten her derimod flere gode badestrande bl.a. ved Borgholm, Djupvik og Byxelkrok.

Små fiskerlejer

Læg også vejen forbi det tidligere fiskerleje Bruddesta med 8-9 fiskerhytter syd for Djupvik på vestkysten.

Historiske steder

Øland er rig på levn fra både historisk og forhistorisk tid.
Læs mere om Kapelludden og Källa gamla kyrka.

Kapelludden på Øland
Foto: © sydsverige.dk


Radbyer

Øland er kendt for sine mange velbevarede radbyer, der blev anlagt i middelalderen. I radbyerne ligger gårdene tæt på rad og række ud mod bygaden. Bygningens bredde mod gaden modsvarede hvor stor en andel, hver gård ejede af byen. I modsætning til gårdene i Sverige, er gårdene på Øland aldrig flyttet væk fra landsbyerne. Mange af øens radbyer er velbevarede, en af dem er Söda Kvinneby.

Transport til Øland

Man kommer til øen fra fastlandet via den seks km lange bro Ölandsbron fra Kalmar (knap 400 km fra København) eller med færge fra Oskarshamn til Byxelkrok.