Gotland og Fårö

Ferie på Gotland

Et behageligt klima, en smuk natur og spændende historie gør Gotland til en attraktiv ferieø. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. oktober 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.64059
Longitude : 18.29653
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et af svenskernes foretrukne feriesteder

Den smukke ø i Østersøen er et af svenskernes foretrukne feriesteder, og det er med god grund. Et behageligt klima med mange solskinstimer, en smuk natur og spændende historie får om sommeren i hundredetusindevis af svenskere til at valfarte på ferie til landets største ø Gotland og den mindre naboø Fårö, tre timers sejlads fra Oskarshamn i Småland og godt det samme fra Nynäshamn lidt syd for Stockholm.

Ikke mange danskere eller tyskere finder vej til øen, så selv om øens befolkning på 57.000 indbyggere er i klart mindretal om sommeren, er det stadig langt overvejende svensk, der tales på øen.

Skove og kyster

Gotland med sine store smukke fyrreskove, blomstrende vejkanter og spændende kyster er kun 124 km lang (fugleflugt) og 45 km på sit bredeste sted, i alt ca. 3000 kvadratkilometer stor og på størrelse med Fyn, men her er masser af plads – og fred og ro – hvis blot man begiver sig lidt væk fra Visby. Omkring 40 procent af øen er dækket af skov, og øen har over 70 naturreservater, hvoraf det ene "Gotlandskusten" omfatter hele kyststrækningen i en bredde på 100-300 meter fra havet.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser nogle af de oplevelser og seværdigheder, der omtales i artiklen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Kystvej på østkysten af øen
Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk



Det er da også især kysterne, der gør Gotland helt unik som ferieø. Ofte finder man grusveje, der løber langs kysten, og går eller kører man ud af dem, er det nemt at finde en plet at stille sin autocamper, campingvogn eller sit telt en nat eller to og nyde udsigten over havet.

Visby er UNESCO verdensarv

Visby er den eneste lidt større by på øen, og den gamle bydel er kendt for sine små krogede middelaldergader med lave teglstensbeklædte byhuse, de mange kirker og så naturligvis den imponerende 3,4 km lange bymur, som har sat byen på UNESCO's liste over verdensarv. Besøg også det store museum "Fornsalen" i Visby, som fortæller om øens spændende og dramatiske historie. Museet viser også dele af den 67 kg. tunge sølvskat "spillingsskatten" fra 800-tallet, som blev fundet på øen i 1999.
Læs mere om Visby

Ringmuren i Visby
Den 3,4 km lange ringmur med i alt 27 tårne er fra 1200-tallet. Foto: © sydsverige.dk


Cykelruter på øen

Gotlandsleden er en 543 km lang cykelrute hele vejen rundt om Gotland og Fårö, måske en af Skandinaviens smukkeste cykelruter. Ruten følger bl.a. asfalterede småveje og grusveje med begrænset trafik.
Læs mere om Gotlandsleden

Halls Fiskeläge
Halls Fiskeläge. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Naturcamping ved kysten
Mange steder ved kysten kan man slå sit telt op for en nat og overnatte. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Geologi, planter og dyr

Øens undergrund blev skabt for omkring 430 millioner år siden i et tropisk hav, hvor kalkskeletter fra mikroskopiske dyr sank til bunds i havet og gennem millioner af år dannede et tykt lag kalksten. Først efter den sidste istid for ca. 12.000 år siden fik øen sit nuværende udseende. Det kilometer tykke lag is over Skandinavien smeltede, trykket på undergrunden lettede, og Gotland – og Fårö i nord – rejste sig gennem de næste årtusinder langsomt op af havet.

Overalt langs kysterne finder man store og små fossile af de dyr, der engang levede i det tropiske hav. Den store blomsterrigdom overalt på øen skyldes især den kalkrige undergrund, som også begunstiger mange forskellige arter orkideer. Se også Gotlands vejkanter med vilde blomster

Strandvallar ved Gamle Hamn på Fårö
Strandvallar - siden istiden har Gotland og Fårö hævet sig, og i dag ligger vikingetidens kystlinje langt oppe på land. Billedet viser kysten ved Gamle hamn på Fårö. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk

Svalehale
Svalehale, som er udryddet i Danmark, trives fint på øen. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Groddagården - en gammel spillemands- og gæstgivergård

Fra slutningen af 1700-tallet var Groddagården centrum for spillemandslivet på det nordlige Gotland. Dengang boede Groddakarlene her, som var en spillemandsslægt. De var dygtige violinister og komponerede mange sange, som endnu spilles.
Læs mere om Groddagården

Oplev keramikfremstilling på nært hold

Etelhems Krukmakeri ejes af keramikeren Torleif Solberg, som begyndte at dreje ler allerede som 13-årig. Om sommeren lejer især yngre keramikere sig ind i værkstedet, hvor de er med til at sprede kreativitet på stedet. Krukkemageriet har butik og restaurant.
Læs mere om Etelhems Krukmakeri

Bläse Kalkbruksmuseum

Bläse Kalkbruksmuseum på den nordlige del af øen fortæller om stenindustrien og fremstilling af brændt og læsket kalk, men i høj grad også om de barske vilkår, som kalkværkets kalkarbejdere levede under fra slutningen af 1800-tallet og frem til efter 2. verdenskrig.
Læs mere om Bläse Kalkbruksmuseum

Bläse Kalkbruksmuseum
Bläse Kalkbruksmuseum. Foto: © sydsverige.dk


Den blå lagune

Den blå lagune på den nordlige del af øen er et mindre kalkbrud med karakteristisk turkist vand. Mange turister kører hertil med deres autocampere og slår sig ned nogle dage, bader, griller og nyder solen.
Læs mere om Den blå lagune

Sagnmyten Tjelvar

Guta-sagaen fra begyndelsen af 1200-tallet fortæller om en mand med navnet Tjälvar, som bar ild til landet, så det ikke længere sank i havet om natten. Tjälvar er begravet i en smuk skibssætning inde i en skov.
Læs mere om Tjelvars grav

Bunge Frilandsmuseum

Bungemuseet få km fra færgebyen Fårösund er et af Sveriges største frilandsmuseer med gotlandsk almuekultur og gårde fra 1600-, 1700-tallet og 1800-tallet, kalkovne, vand- og vindmøller, fiskerhytter og unikke billedsten fra 700-tallet. Adresse: Bunge Hägur 119, Fårösund. Se Bungemuseets website under Links.

Køb kort over Gotland i webshoppen

I vores webshop kan du købe Bil- og cykelkort over Gotland med seværdigheder og turistinformation i målestok 1:100.000. Et kort der er godt at have med på bl.a. bilferie. Du kan også købe Cykelkartan blad 11 Gotland i målestok 1:90.000, der viser den over 500 km lange cykelrute øen rundt. Begge kort viser desuden campingpladser mv.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11


Fårö

I den lille færgeby Fårösund på nordspidsen af Gotland kan man tage den gratis bilfærge, som sejler i pendulfart til og fra Fårö, en sejltur på 5-10 minutter. Fårö har en mere barsk natur end den store naboø mod syd - stenede kyster med raukar flere steder (men også rigtig gode badestrande med sand), et slettelignende landskab hvor den kalkrige undergrund stikker op og giver grobund for vilde blomster, og langs kysterne - især ved Hammars - smukke fyrreskove med krogede træer. Hammars på Fårös sydøstkyst var i øvrigt dér, Ingmar Bergman slog sig ned i 60'erne og boede i over 40 år.

Fårö er fårenes ø
Fårö er fårenes ø. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Langhammars raukar på Fårö

Langhammars på norsiden af Fårö er et meget kendt og smukt raukområde. Øen er bygget af og på kalk for omkring 400 millioner år siden, og raukarne er stenstøtter af kalksten, som stadig står tilbage, efter at havet i årtusinder har gnavet sig ind på kysten.
Læs mere om Langhammars raukar

Raukarne på Digerhuvud

I det omkring 3,5 km lange Digerhuvud Naturreservat - ikke langt fra Langhammars - finder man Sveriges største sammenhængende raukområde.
Læs mere om Raukarne på Digerhuvud

Raukar på Digerhuvud
Raukar på Digerhuvud. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Fårö Museum

Museets lille permanente udstilling fortæller om Fårös historie fra slutningen af den yngre stenalder ca. 2000 før vor tidsregning (fvt.) gennem vikingetid og middelalder og frem til i dag.
Læs mere om Fårö Museum

Bergmancenter på Fårö

Bergmancenter skråt over for Fårö Kirke fortæller om den verdensberømte teatermand og filmskaber Ingmar Bergman, som boede på Fårö i over 40 år, hans film og nære relation til øen og dens beboere, hvoraf mange blev involveret i hans filmprojekter på øen.
Læs mere om Bergmancenter på Fårö

Kystvej på Fårö
Kystvej på Fårö syd for Bergmans hus. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Kutens Bensin på Fårö - pandekager og rock'n'roll

Kutens Bensin på Fårö er en sjov blanding af et madsted, et spillested og en skrotplads med gamle 50er biler. Inden for i Kutens restaurant "Creperie" med 50er interiør og jukeboks serveres fyldte pandekager, og i løbet af sommeren kan man om aftenen opleve musik på det lille spillested.
Læs mere om Kutens Bensin på Fårö

Helgumannens fiskeläge på Fårö

De gamle fiskerlejer fra 1700- og 1800-tallet ligger som perler på en snor langs Gotlands kyst med en afstand af 10-30 km. Dengang havde de fleste bønder en fiskerbod ved havet, og kosten bestod af fisk, først og fremmest fisk fra havet. Ved at salte fiskene var bønderne selvforsynende med spisefisk året rundt. I fiskerlejet havde kystbønderne deres båd og et redskabsskur, hvor der også kunne være en seng, hvis man havde langt hjem til gården.
Læs mere om Helgumannens fiskeläge på Fårö

Transport til Gotland og Fårö

Rederiet Destination Gotland sejler året rundt på ruterne Oskarshamn-Visby og Nunäshamn-Visby. Om sommeren sejler rederiet desuden mellem Västervik og Visby. Vil du på bilferie til øerne om sommeren, er det en god idé at bestille færgebilletten i god tid, helst nogle måneder i forvejen. Se rederiets website under Links.

Destination Gotland
Destination Gotland sejler til Visby fra Oskarshamn i Småland og Nynäshamn ved Stockholm. Foto: © sydsverige.dk