Visby på Gotland

Visbys ringmur

Under Visbys storhedstid i den tidlige middelalder var byen en af Nordeuropas mest moderne. Visby var knudepunkt for handlen i Østersøen, og her boede mange forskellige nationaliteter, bl.a. tyske købmænd. Den 3,4 km lange ringmur med i alt 27 tårne er fra 1200-tallet. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.64059
Longitude : 18.29653
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Visbys gamle bydel er kendt for sine små krogede middelaldergader med lave teglstensbeklædte byhuse, de mange kirker og så naturligvis den imponerende 3,4 km lange bymur, som har sat byen på UNESCO's liste over verdensarv.

En driftig handelsby i middelalderen

Gotland er sølvskattenes ø. Intet andet sted i verden er der fundet så mange sølvskatte i jorden fra vikingetiden som på Gotland (ca. 800-1150 hvor den i Danmark ender 1050), og en lille del af skattene kan ses på Gotlands Museum i Visby. Mere end 700 vikingeskatte med bl.a. arabiske sølvmønter er indtil videre fundet på øen. Sølv var et betalingsmiddel i vikingetiden i form af sølvmønter, sølvbarre, afklip af mønter mv., og Gotland var et vigtigt knudepunkt på vikingernes handelsruter mellem byer som Hedeby i Slesvig, Birka i Midtsverige, Kiev i Ukraine og Holmgård (Novgorod) - hovedstaden i det russiske rige.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Visby. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Norra Kyrkogatan
Norra Kyrkogatan med Domkirke i baggrunden. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Den velstand, som blev grundlagt i vikingetiden, fortsatte i middelalderens første århundreder. I slutningen af 1100-tallet gik Visby og resten af Gotland med i Hanseforbundet - et handelsforbund mellem en række Nordeuropæiske byer især omkring Østersøen med Lübeck i Nordtyskland som den førende by. Varer og penge strømmede ind og ud af byens havn, og byens købmænd skabte store formuer - penge som forplantede sig rundt i samfundet og bl.a. resulterede i mange nye kirker i byen. Inde i bymidten lå husene tæt, og der blev bygget i højden for at udnytte den sparsomme plads - storkøbmændene boede i store handelshuse nær havnen mens håndværkere og arbejdsfolk måtte klumpe sig sammen i udkanten af byen.



Køb kort over Gotland

I vores webshop kan du købe Bil- og cykelkort over Gotland i målestok 1:100.000 med seværdigheder og turistinformation. Du kan også købe Cykelkartan blad 11 Gotland i målestok 1:90.000, der viser cykelruten Gotlandsleden.

Kort over Gotland. Målestok 1:100.000
Turistkort Gotland.
Målestok 1:100.000
Cykelkartan blad 11 Gotland. Målestok 1:90.000
Cykelkort blad 11


Ringmuren rundt om middelalderbyen

I 1280'erne ændrede hanseforbundet sig, og nu var det kun byer, som kunne være med i forbundet. De bønder og handelsfolk, som boede uden for byen, kunne ikke længere være med i forbundet. De blev nu tvunget til hansestaden Visby for at lave handler og afsætte deres varer - og det krævede, at de betalte afgifter og told for at komme ind i byen. Spændingerne mellem handelsfolkene inde i byen og uden for byen blev øget, og i Visby begyndte man nu at bygge en mur omkring byen for at kontrollere handlen. Det førte i 1288 til borgerkrig på Gotland.

I dag opleves ringmuren bedst ad grusstien, som løber langs muren og som er flittigt benyttet af motionister, hundeluftere og turister, som vil opleve det imponerende bygningsværk.

Visby 1345
Modellen, som viser hvordan byen så ud i 1345, kan ses på Fornsalen - Gotlands museum. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Pest og dansk invasion

I 1300-tallets første halvdel var det ved at være slut på Visbys storhedstid. Tiden var præget af en nedgang i handlen: Befolkningsvækst og udpining af jorden i Europa gjorde det svært at producere et overskud, som kunne handles og afskibes over Østersøen. Og i 1350 kom pesten til Gotland. 11 år senere, i 1361, invaderede den danske konge Valdemar Atterdag Gotland med sine 2500 lejetropper og marcherede mod Visby. En hær af bondesoldater prøvede at forsvare byen, men blev hugget ned og dræbt af den danske hær. 1800 svenske soldater og ca. 100 danske lejetropper mistede livet. Et par dage efter det afgørende slag, der fandt sted lige uden for ringmuren, kunne Valdemar Atterdag indtage byen og siden kalde sig konge af Gotland. Den ellers selvstændige ø var blevet dansk, og det skulle den være i ca. 300 år frem til 1645, hvor Gotland atter blev svensk ved Fredsaftalen i Brömsebro.

Gotlands Museum - Fornsalen

Det store Gotlands Museum på Strandgatan 14 fortæller om byens og øens historie med særlig vægt på hansetiden, og danskernes invasion af øen i 1361 fylder også en del. Museet viser også nogle af de smukke billedsten, som blev skabt under romersk jernalder ca. 0-400 efter vores tidsregning. Endelig kan man bl.a. opleve nogle af de vikingeskatte, der er fundet på Gotland, bl.a. den 67 kg tunge sølvskat Spillingsskatten fra 800-tallet, som blev fundet i 1999.

Fornsalen - Gotlands Museum
Fornsalen - Gotlands Museum viser bl.a. nogle af de smukke billedesten, som blev skabt under romersk jernalder ca. 0-400 efter vores tidsregning. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Kirkerne

Middelalderbyen rummer et stor antal kirker, hvoraf de fleste dog står som ruiner, bl.a. S:t Nicolai kirken fra 1230, som var Sveriges største klosterkirke. Ligesom mange andre af byens kirker - bl.a. Sankt Karins klosterkirke ved Stortorget - blev også S:t Nicolai sat i brand i 1525, hvor hansestaden Lübeck invaderede Visby efter en konflikt med byens danske lensherre. Få år efter angrebet var Reformationen en realitet, hvor den katolske kirke og klostersamfundene blev afviklet, så de nedbrændte klosterkirker fik lov at ligge hen som ruiner.

Den botaniske have

Den botaniske have - Botaniska Trädgården i den nordlige del af middelalderbyen - er en fin oase til afslapning, hvis man har brug for at komme lidt væk fra det hektiske Store Torget med de mange restauranter, caféer, barer - og turister. Haven er grundlagt i midten af 1800-tallet af selskabet "de badende venner" - et selskab der gik ind for friluftsliv og som ville sprede viden på Gotland om havedyrkning og botanik. Haven er inddelt i 30 afsnit med træer og buske fra både Sverige og resten af verden.

Den botaniske have
Den botaniske have. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk


Middelalderfestival i august

Hvert år - i den første uge i august - har Visby middelalderfestival med middelaldermarked, teater, historiske vandringer i byen, kurser, ridderturneringer, musik, osv. med deltagere fra hele Europa. Omkring 500 arrangementer presset sammen på en uge. En af klassikerne i løbet af ugen er gengivelse af slaget ved ringmuren i juli 1361 mellem Valdemar Atterdags lejetropper og gotlandske bønder. Se program for Middelalderfestivalen under Links.