Kiviksgraven (Kungagraven) i Kivik

Gravkammeret i Kiviksgraven

Gravkammeret rummer otte store billedsten udsmykket med helleristninger af solhjul, skibe, økser, vogne, dyr, mennesker m.v. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Se åbningstider på Kiviksgravens eget website under Links.
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6826
Longitude : 14.2337
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Gravmonument med helleristninger

I udkanten af Kivik kan man opleve bronzealdergraven Kiviksgraven, også kaldet Bredarör Kungagraven, fra omkring 1500 f.v.t. Det er et imponerende gravmonument, som har været omkring 75 meter i diameter, da det blev anlagt. Arkæologiske undersøgelser peger på, at Kiviksgraven har fungeret som gravplads i mindst 600 år.

Både i udformning og omfang adskiller Kiviksgraven sig fra andre grave fra den nordeuropæiske bronzealder. Kiviksgraven er Sveriges største bronzealdergrav.

Inden i det 3-4 meter lange gravkammer (som er rekonstrueret og opbygget i cement) står otte store sten smukt udsmykket med helleristninger af solhjul, skibe, økser, vogne, dyr, mennesker m.v. Den eller de personer, som er begravet her, har helt sikkert spillet en stor rolle i datidens samfund.


Passagen ind til gravkammeret i Kiviksgraven
Passagen ind til gravkammeret blev lavet ved udgravningen i 1930'erne. Foto: © sydsverige.dk


Gravkammeret opdaget i 1748

Indgangen til et stort gravkammer blev opdaget i 1748 af to bønder, som var i færd med at fjerne sten fra røsen. Overbeviste om at der måtte være en skat, ledte de videre hele natten, men hvad de fandt, er uklart.

I 1931-1933 foretog arkæologer den første videnskabelige undersøgelse af Kiviksgraven. Det var først ved denne udgravning, at man opdagede, at der var endnu en grav. Ved siden af den store stenkiste, der blev fundet i 1748, fandt arkæologerne rejste sten, der omgav en mindre grav.

SE OGSÅ

Flere seværdigheder i Kivik

Rekonstruktionen

I begyndelsen af 1900-tallet var stenhøjen næsten raseret og plyndret for sten, så den høj, man ser i dag, er en rekonstruktion fra 1930'erne. Der er lavet en passage ind til et kammer bygget i cement. Her kan man se de billedsten, der blev fundet ved udgravningen i 1930'erne.

Udgravningen af Kiviksgraven i 1930'erne
Foto: Gustav Hallström, 1931-1933. © Riksantikvarieämbetet


Café Sågmöllan

Lige ved Kiviksgraven ligger Café Sågmöllan, hvor man kan købe kaffe og hjemmebagt brød. Her køber man også billetter til guidede ture i Kiviksgraven. Caféen holder åbent i Kiviksgravens åbningstid.