Ravmuseet i Höllviken ved Falsterbo

(Svensk: Bärnstensmuseet)

Rav med insekt
Siden er publiceret / opdateret: 4. april 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Vejledende:
Fra slutningen af juni til midten af august:
Dagligt 11-17.
AdresseAdresse Adresse
Bärnstensmuseet
Södra Mariavägen 4
236 35 Höllviken
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.4001
Longitude : 12.9827
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Udstilling om insekter i rav

Ravmuseet i udkanten af Höllviken ved Falsterbo har to permanente udstillinger. Den ene "Frusna Historier" handler om insekter i rav. Den anden "Bärnsten genom tiderna" (rav gennem tiderne) fortæller om rav som handelsvare, symbol og amulet. Desuden viser museet skiftende udstillinger.

Ravmuseum med eget ravsliberi

Museet har en spændende arkitektur og egen ravsliberi, hvor der både slibes moderne smykker og kopier af ravfund fra oldtiden. En stor del af museet er bygget af materialer fundet på stranden eller af tømmer fra gamle nedrivningshuse.

Rav fra Sverige
Falsterbohalvøen er rig på rav.

Bärnstensmuseet. Varighed 1:01 minut. Fra YouTube


Ravklump på 1,8 kg

Mange af museets genstande er fra Falsterbohalvøen, som er rig på rav. Da Carl von Linné besøgte halvøen i 1749, konstaterede han, at så meget rav finder man ikke andre steder i Sverige. Også i dag tager mange ravsamlere til området, når det har stormet. Den største ravklump, der er fundet i området, vejer 1,8 kg. Ravmuseet kan oplyse om gode fundsteder - se også museets website.

Rav i oldtiden

Rav har i alle tider tiltrukket mennesker. I grave fra stenalderen har man fundet dyreamuletter og andre figurer i rav. I jernalderen var Østersøens rav en vigtig handelsvare, som blev byttet med sølv og guld fra det sydlige Europa. Og fra vikingetiden har man fundet et stort antal perler, figurer m.v. i rav.

SE OGSÅ

Flere museer i Skåne

Rav er størknet harpiks

Rav er størknet harpiks fra skove, som voksede for millioner af år siden. Det skinner i solen, bliver elektrisk ladet hvis man gnider på det, kan brænde, og indeholder i sjældne tilfælde aftryk af insekter, som levede for 40 millioner år siden.