Linnéhaven i Råshult

Linnéstugan i Råshult

Haven ved Linnéstugan har et stort antal forskellige planter, buske og træer, bl.a. krydderurter, tobak, humle, bærbuske og æbletræer. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Kulturreservatet med enge er åbent hele året.

Café og butik har normalt åbent fra begyndelsen af maj til begyndelsen af september, dog ikke mandag. Se havens eget website for mere info.
AdresseAdresse Adresse
Linnés Råshult
Råshult 78
343 71 Diö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.6201
Longitude : 14.20084
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Carl von Linnés fødested

I den lille by Råshult kan man se det sted, hvor Sveriges store naturforsker Carl von Linné (1707-1778) blev født og boede de første knap to år af sit liv. Faren var præst, og Linné kom til verden i den nyopførte præstebolig. Tidligt måtte familien flytte fra Råshult til præstegården i Stenbrohults, som blev Linnés egentlige barndomshjem.

Mange år senere, i 1730, nedbrændte præsteboligen i Råshult. Der blev opført et nyt hus - dét som i dag er bevaret med inventar fra 1700-tallet og billeder af Carl von Linné. Ved siden af huset findes en café med udendørsservering.

Området omkring huset er spændende. Haven og engene er genskabt, som de har set ud på Linnés tid i 1700-tallet. Der er afmærkede stier rundt i området.

Haverne - urtehave, kålhave, frugthave

Linnés far Nils (eller Nicolaus) havde havedyrkning som hobby, og den unge Carl blev derfor tidligt interesseret i naturen. Farens ideal var ikke den klassiske nyttehave, men en have som var smuk at se på. Samtidig interesserede han sig for lægeplanter.

Linnés Råshult
1700-tals haverne ved siden af huset rummer nogle af de nytteplanter, der var almindelige på Linnés tid, bl.a. krydderurter, tobak, humle, bærbuske og æbletræer. Foto: © sydsverige.dk

Overnatning nær Linnéhaven i Råshult



I 1979 blev haven rekonstrueret og senere udbygget med flere haver med nogle af de nytteplanter, der var almindelige i 1700-tallets haver, bl.a. krydderurter, tobak, humle, bærbuske og æbletræer.

Over for Linnéstugan ses humlehaven, urtehaven, frugthaven og kålhaven. Her er også en lille have kaldet børnenes have eller Carls have. Længere væk fra huset finder man skoven, hvor dyrene græssede.

Engene

På Linnés tid var landskabet domineret af enge, hvor bønderne kunne høste hø til dyrenes vinterfoder. Arbejdet foregik i juli og august, efter at de vilde blomster havde sat frø.

I dag genskaber man 1700-tallets kulturlandskab omkring Råshult. Arbejdet på engene foregår med håndkraft og heste, og jorden bearbejdes med primitive plove som på Linnés tid. Det har givet de vilde planter gode vækstbetingelser.

Café i Linnés Råshult
Ved siden af 1700-tals huset findes en café med udendørsservering. Foto: © sydsverige.dk


Vandrestier gennem engene

Der er tre markerede vandrestier gennem engene:
- Den røde sti: 600 meter lang. Handicapvenlig også for kørestolsbrugere.
- Den gule sti: 2,2 km.
- Den blå sti: 3 km.

Her finder du Linnéhaven

Linnés Råshult ligger ca. otte km nord for Älmhult. Følg den lille vej parallelt med hovedvej 23 nordpå mod Diö. Lige efter Stenbrohult (men før Diö) drejer man til højre mod Råshult.

SE OGSÅ

Flere haver i Sydsverige

Vilde blomster

På engene kan man opleve 220 forskellige plantearter. På en enkelt kvm vokser helt op til 40 forskellige arter, bl.a.
- almindelig guldblomme (svensk: slåttergubbe)
- almindelig hør (svensk: lin)
- hjertegræs (svensk: darrgräs)
- katteskæg (svensk: stagg)
- klokke-ensian (svensk: klockgentiana)
- krat-fladbælg (svensk: gökärt)
- lav skorsonér (svensk: svinrot)
- liden skjaller (svensk: ängsskallra)
- plettet gøgeurt (svensk: jungfru marie nycklar)
- vellugtende gulaks (svensk: vårbrodd)