Hanö

Hanö havn

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 24. oktober 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0085
Longitude : 14.8363
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

En smuk, bilfri ø

Hanö, seks km fra Blekinges kyst, er en smuk ø med vild natur, et par kulturminder og masser af fred og ro. Her er ingen biler og kun omkring 30 fastboende. Hele øen er naturreservat.

Tidligere var øen kendt for sin lille fiskerihavn. I dag er det lystsejlerne, der dominerer i havnen foruden en del turister, der om sommeren kommer til øen med båd fra Nogersund på fastlandet.

Havnen har om sommeren café, restaurant og en lille butik, hvor man kan købe lidt dagligvarer og en is. Her findes også et lille lokalmuseum, men ellers har øen kun sin smukke natur - og tak for det. Her tager man over for at få ro i sjælen - evt. med en eller to overnatninger i den gamle skole, der i dag er vandrehjem. Hanö er blot seks km i omkreds og to kvadratkilometer stor, men trods den beskedne størrelse kan man sagtens bruge et par dage på at udforske øen.

Hanö opleves til fods ad de små markerede stier, der slynger sig gennem skoven og over de mere åbne vidder. Husk godt fodtøj, for de fleste steder går man på store sten eller klipper.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning nær Hanö



Naturen

Granit-øen Hanö er bevokset med græs og buskads, og der er fundet 523 plantearter på øen. Den sydlige og østlige del af øen er buskadslignende avnbøgeskov med indslag af elm, ask, birk, eg, røn, hassel mv. Mod nord er terrænet mere åbent, og ved kysten finder man flere steder store, glatte granitklipper, som man normalt forbinder med Bohuslän på Sveriges Vestkyst. Øens bedste klippestrand er Vindhalla på østkysten. På øens nordvestlige spids Bönsäcken har strømmen dannet en lang gren af rullesten ud i vandet.

Granitklipper i nærheden af Vindhalla
Granitklipper i nærheden af Vindhalla på østkysten. Foto: © sydsverige.dk

Avnbøgeskoven
Den sydlige og østlige del af øen er buskadslignende avnbøgeskov med indslag af elm, ask, birk, eg, røn, hassel mv. Foto: © sydsverige.dk

Bönsäcken
På Hanös nordvestlige spids, Bönsäcken, har strømmen dannet en lang gren af rullesten ud i vandet. Foto: © sydsverige.dk


Fyret

Fyret blev opført 1904-1906. Det 16 meter høje fyr står på en klippe 60 meter over havet, og dets lys kan ses 40 km væk. Fra klippen er der udsigt til Blekinges kyst. Der er ikke adgang til selve fyret.

Hanö fyr
Foto: © sydsverige.dk


Den engelske kirkegård

Under Napoleonkrigen var øen base for den engelske flåde, som lå her i 1810-1812. På bakkerne mellem fyret og øens nordvestlige spids ligger den engelske kirkegård. Man ved ikke præcis, hvor mange søfolk, her er begravet, måske omkring 15. Det store trækors er rejst i 1973 i forbindelse med, at en engelsk fregat besøgte øen.

Den engelske kirkegård
Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Flere spændende øer langs Sveriges kyster

Vandrehjemmet

Engang havde Hanö sin egen skole, men den lukkede i 1974. I dag ligger boldbanerne bag den gamle skole ubenyttede hen, for Hanö er et udkantsområde, og man bor her kun helårs, hvis man er pensionist eller har et liberalt erhverv. Heldigvis er den gamle skolebygning bevaret og i dag indrettet som STF-vandrehjem med 2- og 4-personers værelser. Vandrehjemmet har åbent året rundt, men uden for sommersæsonen skal man booke i forvejen. Man kan også leje den tidligere fyrmesterbolig for kortere eller længere tid. Campister kan efter sigende slå telt op på vandrehjemmets teltplads mod betaling.

Vandrehjemmet
"Hanö Skola" blev bygget i 1886 og lukkede i 1976. I dag fungerer bygningerne som vandrehjem. Foto: © sydsverige.dk


Til og fra Hanö

Haglund Shipping har passagerbåd til Hanö fra fiskerihavnen i Nogersund, ca. 14 km sydøst for Sölvesborg. Turen tager 25 minutter. Om sommeren er der afgange flere gange dagligt.

Havnen
Der er kun omkring 30 fastboende i den lille havneby foruden en del sommerhusgæster. Foto: © sydsverige.dk