Krogede gader og bindingsværkshuse
Åhus er en hyggelig by med 10.000 indbyggere og en af Sveriges bedst bevarede middelalderbyer (bymidten). Det smukke brostenbelagte torv stammer fra middelalderen, hvor Åhus var en livlig by med handel og søfart. Fra maj til august kan man den anden lørdag i hver måned opleve torvehandel på torvet. Bymidten har små gader og velbevarede bindingsværkshuse fra 1700- og 1800-tallet.Overnatning i eller nær Åhus
Kastanjelund ved Åhus
Afstand:
7,6
km
Kastanjelunds hotel ved Åhus tilbyder herregårdsstil fra begyndelsen af 1900-tallet, personligt indrettet værelser og en restaurant af høj kvalitet.
Bo med havudsigt midt i fantastisk natur ved Hanøbugten
Afstand:
10,0
km
Rødmalet træhus med unik beliggenhed ved Helge å, Østersøen og strand. Stort naturreservat med fantastisk skov bag huset.
Maks. 8 personer.
Bodelssons by the Sea - økohotel med havudsigt
Afstand:
17
km
Økohotel ved havet med otte værelser, swimmingpool, jacuzzi og en restaurant til omkring 25 gæster. Dejlig udsigt over landskabet og Østersøen.
Ud til torvet finder man en rød bygning kaldet Rådhuset (som var rådhus i middelalderen), som huser byens museum med en permanent byhistorisk udstilling. Fra Rådhuset er der få hundrede meter ad Västergatan og derpå Ströbergsgatan hen til den smukke Sankta Maria Kyrka, byens ældste bygning, hvis ældste dele er fra 1100-tallet, bl.a. de små skulpturer, som pryder facaderne.
Havnepromenaden
Besøg også den lange havnepromenade Gamla Skeppsbron ved Helge å, hvor sejlbåde ligger fortøjet side om side. Hamnpromenaden har et pænt udvalg af sommerrestauranter, caféer og isbutikker.Absolut Vodka
Absolut Vodka er et international kendt spiritusmærke, som produceres af The Absolut Company med hovedsæde i Åhus. Om sommeren kan man deltage i en rundvisning i den kendte virksomhed. Adresse: Köpmannagatan 29.Ålegilder i august
I løbet af sensommeren vandrer de fuldvoksne blankål mod Sargassohavet ved Cuba for at yngle. På deres vej gennem Østersøen passerer de Ålekysten ved Åhus, hvor man i generationer har fanget ål.I ålesæsonen i august byder byens kroer og restauranter og de gamle åleboder langs kysten på den årlige ålefestival (eller ålegilde). Det er et kulinarisk højdepunkt med lokale ålespecialiteter på menuen såsom ålesuppe, kogt ål, stegt ål, røget ål, osv. Hver af de 30-40 åleboder - eller åleskure - der bliver brugt til det årlige ålefiskeri, har sin egen historie og er ofte opkaldt efter lokale fiskere.
Oplevelser og seværdigheder i omegnen af Åhus
Tranedans i Vattenriket ved Kristianstad (8 km fra Åhus)
I Vattenriket ved Kristianstad kan man i april opleve et stort antal traner, der hviler ud her nogle dage, inden de trækker videre nordpå.
Sandstrandene syd for byen (10 km)
Hele kysten langs Hanöbugten er domineret af klitter, fyrreskov og lange sandstrande. Her ligger flere sommerhusområder, hoteller, campingpladser m.v., men også store uberørte naturreservater. Det er en dejlig badekyst med forholdsvis god plads.
Åhus' historie
Åhus kan dateres til omkring år 1000. I midten af 1100-tallet overdrog den danske konge Åhus-området til ærkebiskop Eskil i Lund, hvorpå byen voksede. S:ta Maria Kyrkan (Rönnowsgatan 2) blev opført, og i begyndelsen af 1200-tallet fik byen købstadsprivilegier, hvilket vil sige at byen fik lov til at drive handel.I 1243 grundlagdes et dominikanerkloster (også kaldet sortebrødrekloster), og i 1300-tallet blev byen omgivet af bymur og voldgrav. Åhus fik status som Østskånes mest betydningsfulde handels- og søfartsby. Grunden til byens vækst var især de store sildeforekomster i Østersøen, som byen nød godt af. Markedspladsen, hvor der blev handlet sild, lå lige ved kirken og åen.
Efter Reformationen i 1536 begyndte Åhus at miste betydning. Klostret blev nedlagt, og kirkens midler forsvandt. Efter af Christian 4. havde grundlagt Kristianstad i 1614 inddrog han i 1617 Åhus´ købstadsprivilegier. Store dele af Åhus´ befolkning blev tvangsflyttet til den nye by Kristianstad. Først i 1800-tallet, da havnen blev udbygget og jernbanen blev anlagt, begyndte Åhus atter at blomstre op.