Fredriksdals Frilandsmuseum og botaniske have i Helsingborg

(Svensk: Fredriksdal friluftsmuseum och botanisk trädgård)

Plantefarvning i Fredriksdals Frilands- og Havemuseum

I haverne findes en række planter, der tidligere blev brugt til at farve uldgarn. Foto: Fredriksdals.

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
1/1-27/3:
Dagligt 10-16.

28/3-29/9:
Dagligt 10-18.

30/9-31/12:
Se Fredriksdals eget website.

I højsæsonen har både bygninger og haver åbent. I lavsæsonen kun adgang til haver, ikke bygninger.
AdresseAdresse Adresse
Fredriksdal museer och trädgårdar
Gisela Trapps väg 1
254 37 Helsingborg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.05737
Longitude : 12.70832
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Bonde- og bymiljøer fra 1700-1800-tallet

Fredriksdal, to km nordøst for centrum af Helsingborg, er et af Sveriges største frilandsmuseum og botaniske have med havehistorie, herregårdsmiljø, almuekultur og gamle håndværk. På de i alt 36 hektar kan man opleve en lang række havetyper samt marker, enge og naturtyper, der er typiske for forskellige dele af Skåne.

Fredriksdals Frilandsmuseum og botaniske have er opbygget omkring en gammel herregård fra 1700-tallet, der er omgivet af 1800-tals lader og stalde, hvoraf en er indrettet som café.

Gamle håndværk

Ved indgangen til Fredriksdal er der genskabt et 1800-tals bykvarter med håndværk og historiske gader. Blandt de omkring 50 historiske bygninger finder man et gammelt, smukt trykkeri med udstilling af det typografiske håndværk. Desuden en gammel købmandsbutik, en frisørsalon, et keramisk værksted m.v.

Aktiviteter på Fredriksdal

Fredriksdals Frilandsmuseum og botaniske have har et omfattende program med aktiviteter for hele familien, for eksempel teater, udstillinger, vandringer, julemarked.

Mikaeli marknad i september

Det årlige Mikaeli marknad i september er opkaldt efter højtiden Mickelsmäss, hvor man før i tiden fejrede at høsten var i hus. På Mikaeli marknad kan du købe produkter fra Fredriksdals egne haver og fra 100 handelsboder på området, bl.a. blomster, honning, nybagt brød, most mv. Her er ølbrygning, loppecirkus, kurvefletning og underholdning. Se dato og program på Fredriksdals eget website under Links.

Marked på Fredriksdals Friluftsmuseum, Sverige
Mikaeli Marked på Fredriksdals. Foto: Helsingborg Museer

Marked på Fredriksdals Friluftsmuseum, Sverige
Marked på Fredriksdals. Foto: Anna Olsson


Flere billeder

Fredriksdal - Fotogalleri

Bondegårdsdyr

Børnene kan opleve en gammeldags skånsk bondegård med heste, køer, grise, høns, kaniner og geder. Dyr, som før i tiden var almindelige på de skånske gårde, men som i dag er ved at forsvinde. I Kulturmagasinet afholdes skiftende udstillinger om planter, mv.

Rosenhave med over 500 arter

I Rosenhaven vokser i tusindvis af roser fordelt på over 500 arter og hybrider af gammeldags roser, hvoraf de fleste stammer fra før 1920. Et af havens formål er at bevare gamle plantearter.

SE OGSÅ

Flere museer i Skåne

Landskabsbotanisk have, køkkenhave, krydderhave, frugthave...

Den landskabsbotaniske have med vilde blomster fra Skåne er den eneste landskabsbotaniske have i Norden. Her er samlet mere end 1.400 vilde arter, også planter som man ikke længere kan opleve frit i naturen. Desuden rummer Fredriksdals Frilandsmuseum og botaniske have en køkkenhave med de grøntsager, som var almindelige i 1800-tallet. Her vises den store rigdom af grøntsager, bær og frugt og den store variation i farve og former som var udbredt i 1800-tallets køkkenhaver, som skulle forsyne gårdenes beboere med fødevarer.

Her er også en krydderiurtehave, græsgange og kornmarker. Frugthaven rummer omkring 130 æble- og pæresorter foruden blomme- og kirsebærsorter.

Herregård fra 1787

Fredriksdals herregård fra 1787 ligger i hjertet af frilandsmuseet. I slutningen af 1700-tallet købte den rige helsingborgborger Fredrik Wilhelm Cöster jorden i udkanten af Helsingborg og byggede et landsted, hvor han og hans familie kunne trække sig tilbage fra byens larm. Samtidig med byggeriet blev der anlagt en park og en have. I 1800-tallet blev stedet forvandlet til en landbrugsejendom, og stedet skiftede ejer flere gange. I 1918 donerede den daværende ejer stedet til Helsingborg Kommune, mod at det blev omdannet til et frilandsmuseum. I dag hører Fredriksdals Frilandsmuseum og botaniske have under Helsingborgs Museum.