Humlenäs Naturreservat

Humlenäs Naturreservat

Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 28. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.3572
Longitude : 16.2664
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et gammelt landbrugslandskab

Humlenäs Naturreservat på 111 hektar (1,11 kvadratkilometer) er et gammelt kulturlandskab med enge, græsningsmarker, skov og stynede træer. I 1700-tallet lå her en række husmandssteder, og i 1890'erne kom gården Humlenäs til og husmandsstederne blev nedlagt. Naturreservatet giver et indblik i, hvordan landbruget fungerede før i tiden. Selve gården er i dag i privateje, men landskabet ligger åbent for besøgende.

Enge og marker

Tættest ved gården ser man enge og indhegnede marker. Fra engene høstede bønderne før i tiden hø til dyrenes vinterfoder, og på markerne nærmest gården dyrkede de afgrøder. Rundt om engene og agerjorden havde bonden sine græsmarker, og endnu længere væk lå skoven og overdrevet, hvor dyrene kunne gå hele sommeren og græsse.

Jorden i Humlenäs Naturreservat er kalkholdig og rummer flere vilde blomster. På de åbne marker man man bl.a. finde:
- Kornet stenbræk (svensk: mandelblomma)
- Stivhåret Nellikerod (svensk: sträv nejlikrot)
- Forskelligfarvet forglemmigej (svensk: brokförgätmigej)
- Blank ærenpris (svensk: glans veronika)
- Hjertegræs (svensk: darrgräs)

I skovområderne kan man bl.a. finde:
- Druemunke (svensk: trolldruva)
- Ramsløg (svensk: ramslök)
- Rød kornel (svensk: skogskornell
- Blå anemone (svensk: blåsippa)
- Lungeurt (svensk: lungört)

Humlenäs Naturreservat
Foto: © sydsverige.dk

søen Hummeln
Naturreservatet grænser op til søen Hummeln, som siges at være skabt ved et meteornedslag for 550 millioner år siden. Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Flere naturreservater i det østlige Småland

Stynede træer

I datidens landbrug havde alt en funktion. I området ser man stadig et stort antal løvtræer med kraftige stammer og uden krone og sidegrene. Når høsten var kommet i hus, var det tid til at klatre op i trækronerne og afskære alle grenene. De små grene med blade (kaldet løvhø) blev bundet sammen, tørret og gemt som vinterfoder til køer og får. Især var løvet (bladene) fra lind, ask og elm eftertragtet af dyrene, hvorimod bøg og eg ikke kunne bruges. Styningen havde også en anden funktion: Den sørgede for at holde træerne nede, så der kunne komme masser af lys til engen.

Humlenäs
Foto: © sydsverige.dk


Sådan finder du Humlenäs Naturreservat

Humlenäs Naturreservat ligger ca. otte km sydøst for Kristdala. Følg vej 23 fra Oskarshamn mod vest. Drej efter 8-10 km til højre nordpå mod Kristdala. Kør efter ca. 10 km til højre ad en grusvej mod søen Hummeln og Humlenäs Naturreservat. Der er 2,5 km til naturreservatets P-plads.

Der er ikke mange skilte til naturreservatet. Hvis du anvender GPS, bør du køre efter et vejkryds et par km fra naturreservatet med skilt til Humlenäs: 57.3427, 16.2519 (WGS84: Decimal).

Stynede træer i Humlenäs Naturreservat
Stynede træer: Når høsten var kommet i hus, klatrede man op i trækronerne og afskar alle grenene. De små grene blev bundet sammen, tørret og gemt som vinterfoder til dyrene. Foto: © sydsverige.dk


Vandreruten Ostkustleden

Fra Naturreservatets P-plads er der ikke langt til hytten Nynässtugan, som vandrere på den 152 km lange vandrerute Ostkustleden kan benytte til overnatning. Se Ostkustleden etape 1: Lilla Hycklinge - Nynäs.

Søen Hummeln - krater efter et meteornedslag

Som navnet Humlenäs antyder, er naturreservatet beliggende på et næs, og fra Ostkustledens hytte kan man gå i flere retninger for at komme ned til søen Hummeln. Nord for hytten ligger Kalnnäset (dog uden for naturreservatet) med et par huse. Vest for hytten - inden i naturreservatet - ligger Kejnäset, et smukt sted, som man meget passende har ladet Ostkustleden gå igennem.

Ligesom søen Mien i det sydlige Småland menes søen Hummeln at være dannet ved et meteornedslag for 550 millioner år siden. Krateret er omkring to km i diameter, og søen er op til 60 meter dyb.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.