Årshultsmyren Naturreservat i Småland

Siden er publiceret / opdateret: 11. september 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.7563
Longitude : 13.403
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
GPS-koordinaterne er til et lille vejkryds midt i naturreservatet.
Årshultsmyren Naturreservat
Spor efter fortidens bønder midt i den øde Årshultsmyr. Foto: © sydsverige.dk


Mose, sump og næringsfattige søer

Årshultsmyren på 1500 hektar (15 kvadratkilometer) er det største naturreservat i det sydlige Småland. Naturreservatet er typisk for de nedbørsrige områder i det sydvestlige Småland.

Årshultsmyren består af mose, sump og næringsfattige søer, og ind imellem ”øer” med nåleskov. Ofte er det svært at afgøre, hvor mosen holder op, og den faste grund begynder. Moseområdet er en mosaik af fugtige fordybninger og vandhuller omgivet af tuer. Den sydlige del af område, hvor vejen går igennem, er tørrest.

Årshultsmyren Naturreservat
Foto: © sydsverige.dk


Det næringsfattige og våde miljø giver dårlige vækstbetingelser for træer, det vidner de forkrøblede fyrretræer og de mange dværgbirk om. Ind imellem rammes man af en intens duft af fyr, lyng og andre vækster, det er et rent eldorado for sanserne.

Vandrestier i området

Årshultsmyren har flere vandrestier / vandreruter, hvoraf en er 4,2 km, og en anden er 4,5 km lang. Du kan også følge et af de mange dyrespor gennem området. Jorden er sumpet, så husk gummistøvler når du går på opdagelse i dette dejlige landskab. Naturreservatet er ca. seks km langt og to km bredt, derfor er det en god idé at medbringe kort og evt. kompas.

Der er ikke mange, som finder vej til området, og man har det for sig selv, især hvis man følger dyresporene forbi Stensjön i retning af Sandsjön.

Bolmen Sverigeserien - Topo50 - blad 15. Målestok 1:50.000
Bolmen
Sverigeserien
Topo 50 - blad 15

Køb kort over området

Bolmen Sverigeserien - Topo50 - blad 15 i målestok 1:50.000 dækker Bolmen og omegn herunder Årshultsmyren Naturreservat. Du kan købe kortet i vores webshop.

Vilde blomster

De dominerende vilde blomster m.v. er
- hvid næbfrø (svensk: vitag)
- hvidmos (svensk: vitmossor)
- klokkelyng (svensk: klockljung)
- lyng (svensk: ljung)
- porse (svensk: pors)
- soldug (kødædende) (svensk: sileshår)
- tue-kogleaks (svensk: tuvsäv)
- tue-kæruld (svensk: tuvdun)

SE OGSÅ

Store Mosse Nationalpark - åbne vidder med smuk, barsk natur

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Fugleliv

En række fuglearter yngler i området, bl.a.
- bynkefugl (svensk: buskskvätta)
- engpiber (svensk: ängspiplärka)
- hjejle (svensk: ljungpipare)
- ravn (svensk: korp)
- tjur (svensk: tjäder)
- urfugl (svensk: orre)

Vejbeskrivelse

Naturreservatet ligger omkring midtvejs mellem Halmstad og Ljungby. Uden GPS er det svært af finde, da der ikke er skilte til området. Hvis du anvender GPS, kan du køre efter 56.7563, 13.4030 (WGS84 decimal), som er et vejkryds midt i naturreservatet, hvor der findes en planche med et kort over området. Fra vej 25 kan du også dreje mod den lille bebyggelse Slättevrå. Følg grusvejen gennem bebyggelsen og sving til højre efter bebyggelsen, hvor grusvejen deler sig, og umiddelbart efter til venstre. Hold derefter til venstre, og du kommer frem til Årshultsmyren. Fortsætter du videre frem, kommer du til bebyggelsen Kränkeboda vest for naturreservatet.