Foto: © sydsverige.dk
36 km kanorute i Nordskåne
Fra Lillasjö ved Vittsjö til Osbysjön ved Osby.Beskrivelse af kanoruten
Første del af ruten er let
Den 36 km lange rute kan begynde i den sydlige del af Lillasjö ved Vittsjö - Se kortet herunder - hvor det er let at sætte kanoen i vandet. Padl 500 meter nordpå til en lille kanal, som leder frem til Höljalasjön. Man kan nu padle fra Höljalasjön til Oresjön uden løft og videre østpå til centrum af Vittsjö, hvor der er et løft på 100 meter. (Vittsjö Camping i nærheden udlejer kanoer). Efter løftet i Vittsjö fortsætter ruten på Vittsjön (hvor der er shelterplads) frem til Gundrastorps kvarn, en gammel mølleruin fra 1870'erne. Her skal kanoen op og løftes ca. 250 meter.
Fosser og sten
Frem til og med Gundrastorps kvarn er ruten let, og der er kun to løft. Efter Gundrastorps kvarn bliver åen mere svær med fosser og sten i åen. Fortsæt på Vieån frem til Malmsjön. Man forlader Malmsjön igen og kommer ind på den ca. 3,5 km lange stenede strækning af Vieån frem til vandkraftværket med dæmningen i Mölleröd, hvor kanoen skal op af vandet og bæres / trilles ca. 900 meter til den anden side af dæmningen.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Kortet viser, hvordan kanoruten forløber. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Snoet åløb gennem smukt landskab
Efter Mölleröd fortsætter man ad den snoede å 2,5 km ned til Verum ca. 17 km fra rutens start. Og her skal man i perioden 15/3 til 30/6 afslutte turen, da strækningen fra broen i Verum til Vieåns udløb i Helgeå er fuglebeskyttelsesområde. Uden for denne periode kan man fortsætte gennem et smukt landskab, hvor Vieån snor sig i hårnålesving, indtil åen løber sammen med Helge å ved Skeingesjön ca. 24 km fra rutens start. Strækningen fra Verum er let padlet, i alt 7 km. Kort inden Osbysjön, hvor Helge å munder ud i søen, er der endnu et løft på ca. 250 meter.
Ved kanorutens slutning i Osbysjön kan du fortsætte ad Helge å (sydlige del) ned mod Kristianstad.
Sværhedsgrad
Den første del af ruten frem til Gundrastorp er forholdsvis let. Efter Gundrastorp er ruten forholdsvis krævende på grund af fosser og sten i åen. Midt på sommeren i juli og august kan åen være lavvandet og derfor svær at padle på.Løft undervejs
Der er i fire løft undervejs fra Lillasjö til Osbysjön, hvor kanoen skal løftes / bæres forbi forhindringer:100 meter løft i centrum af Vittsjö
250 meter løft ved Gundrastorps Kvarn
900 meter løft ved Kraftverksdammen Mölleröd
250 meter løft inden Osbysjön
Kanoleje
Kontakt evt. en af kanoudlejerne i området for at høre, om de udlejer kanoer til ture på åen. Se Kanoudlejning i Skåne.Køb kort over kanoruten Vieån / Verumsån i vores webshop
To terrænkort i målestok 1:50.000 dækker den ca. 36 km lange kanorute (foruden store dele af Nordskåne og Sydsmåland). Kortene er meget detaljerede og gode at have med på turen, og viser også et par shelterpladser på den nærliggende vandrerute Skåneleden.Hässleholm Sverigeserien - Topo50 - blad 5 dækker søerne ved Vittsjö og Vieån frem til omkring hvor Vieån og Helge å mødes (grøn markering på kortet herover).
Kristianstad Sverigeserien - Topo50 - blad 6 dækker strækningen fra omkring hvor Vieån og Helge å mødes (grøn markering på kortet herover) og frem til Osbysøen.
Relaterede artikler
- Kanosæsonen i Sydsverige- Leje af kano og ekstraudstyr
- Transport af kanoen
- Udrustning til kanoturen
- Hvor langt kan man padle på en dag?
- Allemandsretten