Emigrationen til Nordamerika var sat
i system - båd fra Gøteborg til den
amerikanske østkyst.
Foto: © sydsverige.dk
i system - båd fra Gøteborg til den
amerikanske østkyst.
Foto: © sydsverige.dk
Emigrationen til Amerika
I sognestuen ved Ljuder kirke - skråt over for Hembygdsparken – ligger det såkaldte Amerikarum. Det er en fin, lille mindestue indrettet i et enkelt rum, hvor man kan sidde og drikke en kop kaffe og bladre i optegnelser over nogle af dem, der emigrerede fra Sverige fra midten af 1800-tallet og frem til ca. 1930. Stedet drives af Ljuders Hembygdsförening.I den periode valgte over en million svenskere at forlade fattigdommen og de stenede jorde for at prøve lykken i Amerika eller Canada. Det var især de unge, der valgte at rejse ud. De pakkede deres ejendele ned i deres Amerikakuffert og satte kursen mod Gävle, Stockholm, Malmø, Karlshamn eller Gøteborg, hvorfra der gik skibe over Atlanten.
Langt de fleste sejlede via Gøteborg, der havde en "Amerikakaj" og et hotel ved havnen, hvor emigranterne kunne bo, før de gik ombord på Amerikabådene.
Mange gik til bunds i det nye land
Mange gik til bunds, en del klarere sig godt, og nogle kunne vende tilbage til Sverige med penge på lommen. I Amerikarummet kan man læse breve om afsavn og længsel efter fædrelandet og bladre i lister over nogle af de mange, der tog af sted.Ljuders Amerikarum er indrettet i den tidligere skole over for Ljuder kirke. Dengang kunne klasselokalet i stueetagen rumme 80-120 børn, som blev undervist af en enkelt lærer. Læreren havde sin private bolig på første sal. Foto: © sydsverige.dk
Ruten mellem Gøteborg og New York. Foto: © sydsverige.dk