154 km vandrerute ved Västervik
Den 154 km lange Tjustleden er en vandrerute gennem Västerviks Kommune i det nordøstlige Småland. Summen af de ni etaper er 154 km opmålt ud fra GPS-data. Det officielle tal lyder på ca. 200 km (20 mil), men det er bl.a. inklusiv ekstra tillægsstrækninger, som forbinder ruten med byer som Västervik, Odensvi, Överum og Ukna. Hvis du kun vil vandre Tjustleden, er længden derfor 154 km. Ruten på Google-kortet herunder, hvor dele af tillægsstrækningerne ses, er ca. 200 km.I syd er Tjustleden forbundet med Ostkustleden, og i nord er vandreruten forbundet med Östgötaleden. Tjustleden vedligeholdes af Naturskyddsföreningen Tjust. Tjustleden er for dem som foretrækker at vandre på naturstier og ikke møde så mange andre vandrere. Selv midt om sommeren kan man regne med at have shelterne for sig selv.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Øverste kort viser hele ruten, nederste kort viser et udsnit.
Grønne ruteforløb viser hvor Tjustleden følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser hvor vandreruten følger skovveje, grusveje eller andre veje.
Tal viser starten på de enkelte etaper. Sort-hvide markeringer viser shelters på eller nær Tjustleden. De to sheltermarkeringer syd for etape 1 ligger på Ostkustleden, som går over i Tjustleden. Oplysningerne om rutens forløb og shelters er bl.a. leveret af den svenske myndighed Lantmäteriet, maj 2024.
Du kan ikke klikke eller zoome på de to kort ovenfor.
Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon
I vores webshop kan du købe kortet som GPX-fil over hele Tjustleden med markering af shelters og etapestarter, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Køb kort over Tjustleden
Tre Topo50-kort i målestok 1:50.000 dækker hele den 154 km lange vandrerute. Kortene er meget detaljerede og viser bl.a. shelters på ruten. Når du køber disse kort, får du nyeste info om rutens forløb.Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26 dækker etape 1, 2, 3 og 4 til lige efter starten af 5. etape.
Valdemarsvik Sverigeserien - Topo50 - blad 34 dækker fra lidt efter starten af etape 5, hele etape 6 og de første få hundrede meter af etape 7. Desuden dækker kortet sidste halvdel af etape 8 og hele etape 9.
Kisa Sverigeserien - Topo50 - blad 33 dækker næsten hele etape 7 (på nær de første hundrede meter af etapen) og første halvdel af etape 8.
Du kan købe kortene i vores webshop.
Etaper og sværhedsgrad
Tjustleden er inddelt i ni etaper, hver af dem er en dagstur på 13-21 km. Tjustleden går især gennem skov og "vildmark" og passerer forbi marker, søer og gennem et gammelt kulturlandskab med mange oldtidsminder. Størstedelen af vandreruten følger naturstier i skoven dvs. kun i begrænset omfang grusveje og asfaltveje. Mange af stierne er gamle forbindelsesstier og skolestier til og fra husmandsstederne, der tidligere lå spredt rundt om i skovene.Ruten er generelt krævende: Der er som regel meget vegetation langs stierne, fx bregner og krat ind over stien, og det giver en masser flåter / tæger, hvis man vandrer barbenet. Flere steder er ruten dårligt afmærket, terrænet er indimellem meget kuperet og sidst men ikke mindst, er der ikke meget drikkevand på ruten. Går man ind på gårde og til småhuse langs ruten, er de lokale flinke til at fylde ens vanddunke op. Medbring vandrensningsgear, så du kan hente vand fra søerne uden at koge det først.
På etape 4, 8 og 9 findes små tillægsstrækninger, men hvis man kun vandrer på selve ruten, er Tjustleden 154 km.
Markering af Tjustleden
Vandreruten er markeret med orange ringe om træer eller stolper.Lejrpladser undervejs på Tjustleden
Startstedet på hver etape har tømret shelter eller hytte og tørkloset. Der er dog ingen affaldsbeholdere, så man skal tage sit affald med sig, til man kommer til noget bebyggelse, hvor man kan komme af med det. Ikke alle lejrpladser har drikkevand, læs mere under Links.Et shelter byder ikke på stor luksus, men hvis vejret er dårligt, er det rart at kunne folde sit liggeunderlag og sovepose ud under et tag. Hvert shelter har plads til 6-8 personer.
Kort efter starten af 6. etape ligger hytten "Källtorp", hvor man kan overnatte på loftet. Går man lidt videre, findes et shelter knap halvvejs til starten af 7. etape. Der er butikker med indkøbsmuligheder tæt på ruten i Hjorted, Ankarsum, Gladhammar, Almvik, Odensvi, Ukna og Falerum. Læs mere under Links.
De enkelte etaper på Tjustleden (opmålt ud fra GPS-data)
Etape 1: Mörtfors - Getterum (lille by) - søen Getgölen: 19,9 km
Etape 1 begynder syd for den hyggelige lille sommerby Mörtfors. Du kan også benytte overnatningshytten, som hører til Ostkustleden, inde i Mörtfors. Hytten er et rødt træhus lige over åen. Læs mere om betaling mv. på på vores side om Ostkustleden.
Tjustleden Etape 1 er en fin etape med mange søer, meget natursti og et par udkigspunkter. Markeringen af etapen er blandet, indimellem skal man gætte sig til sig, hvor stien går. Og så er der ikke så mange steder at få drikkevand, da der kun er få huse nær ruten. Udsigtspunktet syd for Mörtfors er et besøg værd. Terrænet på etape 1 er forholdsvis kuperet, og det gør indimellem stien udfordrende at gå på. I slutningen af etapen når man frem til et dejligt shelter ned til søen Getgölen.
Tjustleden - lejrpladsen efter 1. etape ligger smukt ned til søen Getgölen. Video: Simon L-P. Varighed: 2:08 min
Etape 2: Getgölen - Hjorted - Svarteström ved søen St. Flugen: 18 km
Fra Getgölen til byen Hjorted er markeringen svingende, og nogle steder skal man igen gætte sig vej frem. Hjorted byder på indkøbsmulighed, hvor man kan købe dagligvarer, dog med begrænset udvalg af dåsemad og egentlig vandremad. Turen til Svarteström er fin - en smuk rute ved de to broer over Isholmen og en fin udsigt fra udsigtspunktet over Lille Flugen. Dejligt shelter ved St. Flugen med udsigt over søen.
Etape 3: Svarteström / St. Flugen - Lunds by - Valstad kvarn nær søen Kvarngölen: 18 km
Nogle gange kan der næsten være for meget natursti, da græsset og bregnerne ofte er høje. Siden etape 1 har natursti udgjort langt hovedparten af vandreruten. Når det er sagt, så kommer man ofte nogle dejlige steder hen. Etape 3 går gennem Lunds by, som er meget fin med traditionelle svenske træhuse. Også på etape 3 er markeringen svingende. Det kan være svært at få vand på etapen, da man ikke møder mange huse eller kommer nær søer - kun et par få. Kirken i Gladhammer er overdådig i forhold til, at det er en landsbykirke. Shelteret i slutningen af etapen ligger ved Valgstad Kvan. Møllen er meget fin, men det ligner ikke et sted, der kommer mange mennesker: Da sydsverige.dk var forbi, var græsset meget højt og shelteret havde et stort hvepsebo. Shelteret ligget i skoven ved en å, jernbanen ligger tæt på, men der kører meget få tog. Den store vej E22 kan man dog høre en smule.
Etape 4: Valstad kvarn - Törnsfall ved Mösjön: 14 km
Ruten går forbi den store sø Hjorten, men der er ikke så stor mulighed for at komme helt ned til vandet pga. vegetation, selvom ruten går forholdsvis tæt forbi. Man møder ikke særligt meget bebyggelse, men i slutningen af etapen går man forbi den hyggelig by Törnsfall, hvor landsbykirken har toilet og vand. Shelteret er dejligt beliggende ud til Mösjön. Dog er der mange siv i den del af søen, som vender ud mod shelteret.
Tjustleden - lejrpladsen efter 4. etape ligger smukt ned til søen Mösjön. Video: Simon L-P. Varighed: 19 sekunder
Etape 5: Törnsfall - Almvik - Hallingeberg: 21 km
Svær etape! Ikke kun pga. længden på 21 km: Markeringen af ruten er ikke altid stabil, og her på etapen er der flere steder, hvor det er svært at finde vej. Derfor er det en god idé at købe vores GPX-fil med ruten. Vandreruten er flere steder svær fremkommelig, da stien nogle gange forsvinder og man derfor er nødt til at gå off-road. Både på naturstien og i off-road perioderne er underlaget nogle gange svært samtidig med, at man går gennem høje bregner eller tæt nåleskov. Etapen ender i en meget fin gammel ”undantagsstuga” (aftægtshus) uden el og vand, hvor indretningen er gammeldags, der er senge at sove i og en åben pejs at tænde op i. Vand finder man ved kirken 1,5 – 2 km væk.
Etape 6: Hallingeberg - Frö - Kyrksjön ved Odensvi: 21 km
Denne etape minder meget om de foregående: meget natursti og til tider svært fremkommelig og meget lidt bebyggelse nær ruten. Der ligger et shelter midt på etapen som ser fint ud og ligger lige ud til søen – det minder om de andre. Der er mulighed for at gå ind til Odensvi og overnatte på Odensvi Vandrehjem og camping (og få et bad) på østsiden af Kyrksjön frem for at overnatte i shelteret på vestsiden af Kyrksjön.
Etape 7: Kyrksjön ved Odensvi - Dalhelm - Björndalen: 20 km
Etape 8: Björndalen - Möckelhult - Lermon: 15 km
13,7 km hvis du ikke går ind til Överum.
Etape 9: Lermon - Kolsebro - Falerum: 13 km
Pakkeliste
Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturenDrikkevand på vandreturen
Sådan finder du godt drikkevand i naturenTag toget til Mörtfors, hvor 1. etape begynder
Det er nemt at komme fra fx København og frem til Mörtfors, hvor 1. etape af Tjustleden begynder. Du kan tage toget fra København H direkte til Kalmar, hvor du skifter til en bus mod Västervik og står af ved E22 få hundrede meter fra Mörtfors. Samlet rejsetid er ca. 6 timer. På "Resrobot" (Rejseplanen) kan du finde alle afgange mellem fx København og Mörtfors. Hvis du klikker videre på "Køb rejse" ("Köp Resa") inde på Resrobot kan du kun købe rejsen til Kalmar, da du betaler for busrejsen, når du stiger på bussen mod Västervik.Gå til Tog til og i Sverige for at finde link til Resrobot.