Pär Lagerkvists romaner kredser om
ondskab, skyld, angst, det gode og
spørgsmålet om Guds eksistens
ondskab, skyld, angst, det gode og
spørgsmålet om Guds eksistens
Svensk nobelpristager i litteratur
Pär Lagerkvist (1891-1974) modtog nobelprisen i litteratur i 1951.I Danmark er han særlig kendt for sine fine små mytiske romaner med religiøse motiver. I Sverige er han ud over romanforfatterskabet mindst lige så kendt som lyriker og dramatiker.
Pär Lagerkvist er en vedkommende stemme i hvor tids søgen efter mening med livet, og ønsker man spørgsmålet om Guds eksistens debatteret, har han mere at sige end vore dages religiøse debat kan præstere.
Pär Lagerkvists barndom og ungdom
Pär Lagerkvist blev født i Växjö i Småland af religiøse forældre. Hans far var stationsforstander i Växjö, og livet i den dengang lille svenske provinsby skildrer Pär Lagerkvist i den selvbiografiske roman ”Gæst hos Virkeligheden”, som også rummer et begyndende oprør mod forældrenes og bedsteforældrenes pietistiske lutheranske tro.Om sin barndom skriver Pär Lagerkvist: "Den ger hela bakgrunden till min produktion, som man måste känna till för att förstå denna. Naturligtvis tillkommer sedan andra saker, intryck, påverkningar, genomgripande personliga upplevelser som vuxen. Men barndomen och den miljö som jag växt upp i är de betydelsefullasta i mitt fall, ..."
Klik på pilen. Pär Lagerkvist læser "Det är vackrast när det skymmer". Varighed: 1:05 min. Fra YouTube
I sine unge år opholdt han sig meget uden for Sverige, det meste af første verdenskrig boede han i Danmark, og han bevarede livet igennem en tæt tilknytning hertil. Derefter boede han periodevis i Frankrig, Italien og Spanien. I 1930 kom Pär Lagerkvist tilbage til Sverige, hvor han bosatte sig uden for Stockholm.
Eksisterer Gud?
I sine korte romaner beskæftiger Pär Lagerkvist sig på en særlig stille og intens måde med forskellige almen, menneskelige problematikker så som ondskab, skyld, angst, det gode og spørgsmålet om Guds eksistens.Ondskabens væsen er særligt behandlet i bøgerne Bødlen (svensk 1933), Dværgen (svensk 1944), og Mariamne (dansk 1967). Især i de to første bøger, som er skrevet under indtryk af fascismens og nazismens fremvækst og fremfærd, tager Pär Lagerkvist et opgør med totalitarismens og fundamentalismens tankegang.
I 1950 udgav Pär Lagerkvist sin vel nok internationale gennembrudsroman ”Barrabas”, som hurtigt blev oversat til ni sprog, og i øvrigt også filmatiseret. Den kredser om de samme temaer, nemlig Guds eksistens eller mangel på samme og menneskets ensomhed og angst.
Andre bøger:
- ”Sibyllan” (1956) hvor Ahasverus opsøger en udstødt Pythia fra Delphi.
- ”Ahasverus död” (1960) om den evige jøde som fornægtede Jesus.
- ”Pilgrim på havet” (1962) om den middelalderlige lejesoldat Tobias.
- ”Det heliga landet” (1964).
Selv om Pär Lagerkvist betegnes som en ateistisk humanist, skriver han, som også titlerne på flere af ovenstående bøger indikerer, ud fra en klart kristen begrebsverden.
Pär Lagerkvist-turen
Fra Växjö kan man tage på en 40 km lang tur og besøge forskellige steder, som har haft betydning for Pär Lagerkvists opvækst. Turen slutter i Gemla, hvor hans bedsteforældre havde gården Björkelund - et sted der har stor betydning i Pär Lagerkvists erindringsbog.Besøg også Lagerkvists barndomshjem Gamla Domprostgården, der fra 1750 var tjenestebolig, men fra omkring 1870 fungerede som jernbanerestaurant og bolig for ansatte ved jernbanen. Fra 1942 til 1960 blev bygningen anvendt som skole. Få brochure om turen hos Turistbureauet i Växjö.