Kendt for sit fugleliv
Sydspidsen af Øland er kendt for sit meget rige fugleliv. Hvert efterår flyver millioner af trækfugle hen over området på deres vej sydover. Ude på spidsen finder man fyret Långe Jan, Ottenby Naturum og Sveriges mest kendte fuglestation Ottenby fågelstation.Fra Sverige til New Zealand
Fuglestationen Ottenby fågelstation bedriver forskning og mærkning af fugle. Af de 470 fuglearter, der lever i Sverige, er de 397 arter observeret her, flest i maj og september-oktober. På Ottenby fuglestation blev de første fugle ringmærket i 1937, og siden 1972 er mærkningen sket helt regelmæssigt hver dag i perioden fra 15. marts til 15. september. Fuglene fanges i net, og på et enkelt år er der ringmærket op til 171 arter ved fuglestationen.Mærkningen af fuglene kan fortælle om deres træk. Fx fandt man en havterne på en ø syd for New Zealand, som samme år var blevet ringmærket i Sverige.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Ølands sydlige odde er naturreservat. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Ottenby Naturum
I Ottenby Naturum ved siden af fuglestationen får man et spændende indblik i trækfuglenes færden hen over Kloden og viden om det sydlige Ølands geologi, dyre- og planteliv og kulturhistorie.Indimellem er den lokale ornitologiske forening til stede ved fyret, og kan man prøve de kraftige fuglekikkerter. Foto: © sydsverige.dk
Foto: © sydsverige.dk
Fyret
Fyret Långe Jan har åbent for besøgende. 197 trin leder op til toppen, hvorfra der er flot udsigt over sydspidsen af Øland og havet.Det ca. 42 meter høje Långe Jan er Sveriges højeste og ældste fyr. Långe Jan er bygget af russiske krigsfanger i 1785, hvor man fik lys i fyret ved at brænde stenkul i en stor jernbeholder. Først i 1948 overgik fyret til elektrisk lys, og i dag er det helautomatisk. Lyset kan ses på en afstand af 26 sømil (47 km).
Foto: Alexander Hall