Smuk økologisk nyttehave og oase
I tilknytning til Capellagårdens skole for kunsthåndværk i Vickleby i udkanten af "Stora Alvar" på Øland findes en af de smukkeste og skønneste nyttehaver, man kan tænke sig. Et frodigt farveorgie, hvor det meste endda kan spises. Alt dyrkes økologisk og passes nænsomt af Capellagårdens studerende.Her vokser ’Frøkenhat’ og ’stolte kavalerer’ side om side med gulerødder og grøn salat. Selv i juli, når det er varmest, er der grønt og ganske overdådigt frodigt overalt. Den store have er inddelt i mindre haver, der afgrænses naturligt enten af undergrundens kalkstensklipper, stengærder eller af levende blomsterhegn.

Foto: © sydsverige.dk

Foto: © sydsverige.dk

Havens stier er dækket med enten halm, kludetæpper eller fåreuld for at holde ukrudtet væk og man nemt kan komme rundt mellem bedene. Foto: © sydsverige.dk
Hvert område i haven har sit eget tema. I nyttehaven er det fx agurker, bønner, salater, krydderurter, rodfrugter m.v. Her vokser salater og grønsager omkranset af urter og sommerblomster i de skønneste kombinationer.
Nytte og skønhed går kreativt hånd-i-hånd på den smukkeste vis.
SE OGSÅ
Flere skønne haver og parker i SydsverigeCafé, urtehave med lægeplanter, frugthave mv.
Når man har vandret rundt i haven, besøgt galleriet, hvor skolens elever hver sommer udstiller deres kunsthåndværk og eventuelt besøgt planteskolens butik, kan man slutte af med ’fika’ (kaffe og kage) eller en sandwich i Capellagårdens Café.
I denne dejlige have går nytte og skønhed hånd-i-hånd. Foto: © sydsverige.dk
Udover nyttehaven er der også urtegård med gamle lægeplanter og krydderurter, en frugtplantage med gamle æblesorter, ferskner og figner, en rosenhave med ældgamle sorter også af klematis, væksthuse samt områder med forskellige smukke staudebede. Man kan kaste et blik ind i væksthusene, men der er ikke adgang for offentligheden.
Haven er anlagt i midten af 1960’erne af danskeren Thøger Reenberg. Haven forsyner skole og café med råvarer og butikken med planter.

En stor del af havens planter kan købes. Foto: © sydsverige.dk
Capellagården - uddannelsessted for kunsthåndværk
Capellagården er et højskoleagtigt uddannelsessted for kunsthåndværk og blev i 1960 grundlagt af Sveriges mest kendte møbeldesigner Carl Malmsten og hans hustru Siv. I dag er Capellagården en stiftelse med undervisning i kunsthåndværk inden for tekstil, keramik, møbelsnedkeri og boligindretning samt i økologisk havebrug. Om sommeren tilbydes kortere kurser.Som besøgende kan man foruden den dejlige have opleve den årlige sommerudstilling, besøge butikken med kunsthåndværk eller caféen.

Foto: © sydsverige.dk
Carl Malmsten (1888-1972)
Carl Malmsten er en af Sveriges markante personligheder og mest kendte møbeldesigner fra det 20. århundrede. ”En Carl Malmsten-möbel är en uppfylld längtan,” lyder det i Sverige.Carl Malmsten er også kendt for sit særlige pædagogiske virke og filosofi om kreativitet og kunsthåndværkets betydning for det menneskelige sind. Hans drøm var at udvikle den intelligens, som sidder i menneskers hænder og forene den med sine tanker om helhed og kredsløb. Hans vision var at skabe en skole for ånd og hånd. Capellagården i Vickleby står den dag i dag som et lysende og levende eksempel på hans succes med den eksperimenterende pædagogiske tilgang til de kunsthåndværksmæssige traditioner.