Fårö - en tidsrejse
Den lille ø Fårö nord for Gotland har sit eget museum med en lille permanente udstilling, som fortæller om Fårös historie fra slutningen af den yngre stenalder ca. 2000 før vores tidsregning gennem vikingetid og middelalder og frem til i dag. Det sker i tekster og billeder på indbydende plancher. Museets engagerede personale kan supplere med historier om Fårös fortid.Fårö fik først en bofast befolkning for 3500 år siden, hvor øen begyndte at vokse op af havet. Kort på museet viser, hvordan Fårö i den yngre stenalder stadig lå gemt under havets overflade med enkelte højdedrag stikkende op som øer. De næste 2000 år hævede Fårö sig, og i dag ses de gamle kystlinjer langt oppe på land – strandvallar kalder gotlændingene dem – og vidner om, at øen er vokset op af havet.
Det slår én, om det mon er disse strandvallar, der har givet næring til Gutesagaen, som indledes med historien om Tjelvar, som i tidernes morgen kom til Gotland. Ifølge sagaen var øen dengang bundet af mørke kræfter, så om dagen sank øen i havet, og om natten stod den op igen. Tjelvar bar ild til landet, og siden sank øen aldrig i havet mere (se også Tjelvars grav).
Fårö Museum. Foto: © sydsverige.dk
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Fårö Museum er beliggende på Fårö nord for Gotland og er markeret med grønt på kortet. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Fårö Museum fortæller om vikingetid, overgangen til kristendommen og ikke mindst middelalderen, hvor danskerne kom til Gotland og Fårö og underlagde sig ørerne. I 1100- og 1200-tallet var Visby en imponerende by med høje stenhuse og en veludbygget havn, der var central for handlen i Østersøen. I 1361 blev Gotland invaderet af den danske konge Valdemar Atterdag og hans overvejende udenlandske lejetropper, omkring 2500 mand gik i land i syd og marcherede op mod Visby, hvor de uden for ringmuren blev mødt af en dårligt bevæbnet bondehær. 1800 svenske bondesoldater blev dræbt og omkring 100 fra den danske hær. Invasionen første til næsten 300 års dansk styre frem til freden i Brömsebro i 1645 efter Torstenssonkrigen.
Fårö Museum er beskedent i størrelse, men kommer hele vejen rundt om Fårös og Gotlands historie.