Övedskloster Slot

(Svensk: Övedskloster)

Övedskloster

Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 25. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Slotsgården og slotsparken er åben dagligt 9-16.
AdresseAdresse Adresse
Övedskloster Slott
Harlösavägen 585-15
275 94 Sjöbo
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6866
Longitude : 13.6382
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Slotshaven åben for offentligheden

Övedskloster ved Vombsjöns østlige bred er et af Sveriges fornemmeste rokoko-slotte. Slottet er i privateje, men slotsgården og den store slotshave anlagt i slutningen af 1700-tallet er åben for besøgende.

Slotshaven har fire springvand, som fungerer ved at vand ledes fra højere liggende damme i skoven, hvorved der dannes et tryk. Om vinteren fryser vandet i springvandene til og der dannes smukke isskulpturer.

De hvide hjorte

Til Övedskloster hører ca. 3.500 hektar jord med en pæn bestand af kronhjort, rådyr, vindsvin mv. På markerne kan man også opleve de specielle, hvide hjorte, som blev indført i 1700-tallet. I begyndelsen af 1900-tallet var flokken nede på ganske få dyr og Övedsklosters ejer besluttede at bevare dem, så de kunne formere sig, og i dag er bestanden stor.

Omegn med spændende natur

Løvskovene nord for Övedskloster byder på mange spændende dyr og planter. Ved Vombsjön er der gode muligheder for at kigge på fugle. Fx kan man om efteråret og vinteren være heldig at se havørne ved søen.

Vandrestier ved slottet

Fra slottet kan man følge en 6,5 km ringformet vandresti kaldet Frualidsrundan gennem et frodigt landskab og forbi søen Vassen. En anden vandresti kaldet Vombsjörundan på 2,6 km går ned forbi Vombsjön og tilbage til slottet.

Kirkegården ved Öveds kirke (Kyrka)
Omkring en km øst for Övedskloster - for enden af en lang allé - ligger rokokokirken Öveds Kyrka fra 1759 med en tilhørende kirkegård med kapel. Foto: © Jane Lindbladh


Övedskloster - kort historisk oversigt


1100-tallet Övedskloster blev opført i midten af 1100-tallet af munke fra Præmonstratenser-ordenen i Champagne i Frankrig. Med tiden kom store jordområder i klostrets besiddelse.

1500-tallet Ved Reformationen i 1536 blev klostret og dets ejendomme (bl.a. mere end 100 gårde) inddraget af den danske konge. Övedskloster blev herefter overladt til forskellige danske adelsmænd.

1600-tallet I 1614 kom Övedskloster i privat eje da Otte Lindenov og hans hustru Anne Brahe byttede sig til stedet mod gården Hammar, som Christian 4. skulle bruge til sin nye by og fæstning Kristianstad. I 1666 kom klostret i svensk eje, og i de kommende 100 år var det i skiftende familiers eje.

I 1761 var der kun en klostergård og en kirkeruin tilbage af Övedskloster. Ejeren rev de gamle bygninger ned, og en række af 1700-tallets bedste arkitekter blev sat til at udforme det slot, som i dag anses for at være et af den svenske rokokoarkitekturs fineste eksempler. Det nuværende Övedskloster slot blev opført 1768-1776 og harmonerer med slotsparken, som er inspireret af Versailles med terrasser og fontæner. Smukke alléer fører op til Övedskloster.

SE OGSÅ

Bosjökloster midt i Skåne