Christinehofs Slot og Ekopark nær Kivik

(Svensk: Christinehofs Slott el. Kristinehovs Slott)

Christinehofs Slot og Ekopark

Barokslottet Christinehofs er opført i 1737-1740.

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Naturområdet Christinehofs Ekopark har åbent året rundt.

Slottet (samt café og butik):
18/5-23/6:
Lør-søn 11-16

24/6-11/8:
Dagligt 11-16

13/8-25/8:
Tirs-søn 11-16

31/8-29/9:
Lør-søn 11-16
AdresseAdresse Adresse
Christinehofs Slott
273 57 Brösarp
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.7181
Longitude : 13.9595
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Besøg slottet

Christinehofs Slot og barokhave ca. 20 km vest for Kivik er åbent for besøgende. Slottet viser udstillinger, arrangerer sommerkoncerter, diverse familieaktiviteter, ture med hest og vogn m.m, og så er her café og butik.

Det tre etagers Christinehofs Slot blev opført 1737-1740 af den driftige forretningskvinde og enkegrevinde Christina Piper. Slottet er det eneste i Skåne, der oprindeligt er bygget i (tysk) Barok stil.

Ekopark med vandrestier

Et besøg på slottet bør kombineres med en vandretur i den 1000 hektar store Ekopark, som strækker sig fra slottet i vest mod byen Eljaröd i øst. Ekoparken har flere vandrestier, hvorfra man kan være heldig at opleve den omfattende vildtbestand af hjorte og vildsvin. Alle vandrestier udgår fra P-pladsen ved Christinehofs Slot og er fra 1,4 km til 12 km lange.

Hvis du vil vandre længere end blot en tur i Ekoparken, passerer Skåneleden forbi Alunbruket øst for slottet. Her ved Alunbruket findes shelter, P-plads og toilet, og du kan vandre enten nordpå ad Vandreruten ås til ås eller sydpå ad Vandreruten Österlenleden.

Christinehofs Slot
Foto: © Jane Lindbladh

Overnatning nær Christinehofs Slot



Et lokalsamfund bygget på alun

I 1725 købte Christina Piper "Andrarums Alunbruk", der var grundlagt at den danske adelsmand Jochum Beck i begyndelsen af 1600-tallet. Alunværket lå en km øst for Christinehofs Slot, og her blev der fremstillet alun ud fra alunskifer. Alun (aluminiumsulfat) er et salt, som blev brugt til at garve skind, fiksere farven i uldgarn og til at fremstille papir.

Fra slottet er der ca. 10-15 minutters gang hen til de gamle alunbruk, du kan også parkere på en af P-pladserne ved alunbruket.

Christina Pipers udviklede alunbruget til Skånes største industri. Omkring alunbruget opbyggede Piper et helt samfund med arbejderboliger, skole, sygehus, fængsel, alderdomshjem og tinghus. I alt beskæftigede bruget og lokalsamfundet omkring 1.000 personer. Lønnen blev udbetalt i naturalier eller alunbrugets egen møntfod (som kun kunne bruges i alunbrugets butikker), hvorved arbejderne var så godt som stavnsbundet til stedet.

Christinehofs Slot
Foto: © Jane Lindbladh


Fremstillingen af alun skete ved at brænde, udvaske og inddampe alunskiferen. Den brændekrævende alunproduktion gjorde, at alunbruget havde eneret på al træ inden for en radius af 20 km.

Alunbruget oplevede i 1700-tallet sin storhedstid med en årsproduktion på 5.000 tons alun. I løbet af 1800-tallet begyndte alunbruget at miste sin betydning, og i 1912 ophørte produktionen helt.

I dag fortidsminde i smuk natur

Store dele af Andrarums alunbruk er i dag fortidsminde. Samtidig ligger området inden i Verkeån Naturreservat, så her kan du både opleve kulturhistorie og seværdig natur.

SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

Skånes ældste kaffeservering

Ved alunbruget ses de nu vandfyldte skiferbrud, hvorfra man har hentet den særlige lerskifer, som blev brugt som råmateriale til at fremstille alun.

I nærheden, i en af de gamle arbejderboliger fra 1705, byder en hyggelig kaffeservering (Kaffestugan Alunbruket) på udeservering i sommermånederne. (Adresse: Alunbruket 101, Brösarp).