Museets udstilling
Minemuseet i Bjuv, ca. 15 km øst for Helsingborg, fortæller om kul- og lerindustrien, som i flere hundrede år prægede området omkring Bjuv. Den sidste mineskakt i Bjuv - skakt 3 - lukkede og slukkede i 1979.Minemuseet er indrettet i det gamle maskinhus, som hejste elevatoren op og ned i den 60 meter dybe skakt 3. Der er ikke adgang til selve skakten, men udstillingen giver et godt indtryk af, hvordan arbejdet i minen har fundet sted, og hvordan kulbrydningen satte sit præg på lokalsamfundet.
Arbejdet blev mekaniseret i 1920'erne. Indtil da lå minearbejderne i de trange gange og huggede kullet fri med hammer og mejsel. Det var et vanskeligt arbejde med mange ulykker.
Foto: Gruvmuseet
Kulbrydningen i Nordvestskåne
Kulbrydningen i Skåne startede i egnen omkring Helsingborg i slutningen af 1500-tallet. 200 år senere - i slutningen af 1700-tallet - fandt man store mængder stenkul ved Höganäs syd for Kullen, og i 1800-tallet gik man i gang med at bryde stenkul i Bjuv, Billesholm og Ekeby. I alt er der blevet hentet omkring 30 millioner tons stenkul op fra minerne i det nordvestlige Skåne. Under jorden befinder der sig ca. 500 km minegange, som vidner om kulbrydningen.SE OGSÅ
- Kleva Gruva, Sveriges ældste kobber- og nikkelmine- Guldfeber i Småland - besøg de gamle minegange