Nytebodaskogen - gammel urskov i Nordskåne

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Nyteboda 2196
280 70 Lönsboda
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.32825
Longitude : 14.38431
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Sø i Nytebodaskogen
Nytebodaskogen. Foto: © sydsverige.dk


En gammel urskov ved Immeln

Naturreservatet Nytebodaskogen ved nordspidsen af søen Immeln i Skåne er en gammel urskov med fyrre- og grantræer, hvoraf flere er over 200 år gamle. Her kan du finde kæmpemæssige træer - op til 40 meter høje - og tykke måtter af mos, der dækker den stenede skovbund. Nytebodaskogen har stået urørt i mange år, og siden 1950'erne har der været forbud mod at fælde træer. Mellem nåletræerne vokser enkelte bøg, birk, asp og eg.

Risikabelt at besøge skoven i blæsevejr

Nytebodaskogen blev dog hårdt ramt af orkanen Gudrun, som i 2005 hærgede Sverige. Mange af Nytebodaskogens træer blev blæst omkuld, og siden blev de væltede træer angrebet af barkbiller. Få år efter stormen begyndte billerne at angribe de friske træer. Nogle af træerne er siden gået ud, og de er i fare for at vælte omkuld. Derfor er det, her mere end 15 år efter orkanen, stadig risikabelt at færdes i skoven, når det blæser.

Stormskader i Nytebodaskogen
Mange er Nytebodaskogens træer er gået ud efter stormen i 2005 og efterfølgende fældet for at undgå ulykker. Foto: © sydsverige.dk


Fugleliv

Nytebodaskogens karakter af urskov med væltede og halvrådne træstammer giver gode vilkår for insekter og fugle, skoven er bl.a. levested for flere uglearter.

Hvis du vil se fugle, er det en god idé at besøge Nytebodaskogen tidligt om morgenen eller i skumringen, fra sneen er smeltet og frem til midten af maj. Så kan du være heldig at se:

- bogfinke (svensk: bofink)
- flagspætte (svensk: hackspetta)
- fuglekonge (svensk: kungsfågel)
- fyrremejse (svensk: talltita)
- grønspætte (svensk: gröngöling)
- lille korsnæb (svensk: mindre korsnäbb)
- perleugle (svensk: pärluggla)
- ravn (svensk: korp)
- rødhals (svensk: rödhake)
- sortmejse (svensk: svartmes)
- sortspætte (svensk: spillkråka)
- spurveugle (svensk: sparvuggla)
- topmejse (svensk: tofsmes)

Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Bær og vilde blomster

I skovbunden kan man finde flere slags bær og vilde planter. Bl.a. linnéa, som er opkaldt efter Sveriges store naturforsker Carl von Linné.

- blåbær (svensk: blåbär)
- bølget bunke (svensk: gräset kruståtel)
- knærod (svensk: knärot eller barrskogsorkidé)
- lingon (svensk: tyttebær)
- linnæa (svensk: linnéa)
- mose-post (svensk: skvattram)
- multebær (svensk: hjortron)

Vandrestier

Der er flere markerede vandrestier i området. Se informationstavlen ved P-pladsen. Vandreruten fra kyst til kyst, som er en del af Skåneleden, passerer gennem Nytebodaskogen.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.