Foto: © sydsverige.dk
En gammel forpagtergård dybt inde i Kullaskogen
På en bakke dybt inde i den store Kullaskogen ligger Sporrakulla Gård. Det er en gammel firelænget forpagtergård opført i liggende tømmer og et godt eksempel på, hvordan gårdene i Nordskåne så ud i 1700-1800-tallet. De ældste af de nuværende bygninger er fra omkring år 1700, men gården har rødder længere tilbage. Fra 1680'erne har gården hørt under Råbelövs gods. Godsejeren overlod driften af Sporrakulla til en forvalter, som til gengæld måtte levere en vis mængde smør, trækul, tjære, arbejdskraft og kontante penge til godset.
Flere billeder
Sporrakullagården - Fotogalleri
Foto: © sydsverige.dk
Foto: John-Eric Gustafsson / Kulturmiljöbild
Massakren under den skånske krig
Sporrakulla Gård er en af de få gårde, som undgik
Massakren i Örkened i 1678, hvor den svenske hær nedbrændte alle gårde i sognet for at komme de dansksindede
Snaphaner til livs. Der er flere udlægninger af, hvad der skete. Ifølge den ene overså hæren gården, som lå dybt inde i skoven omgivet af et næsten ufremkommeligt vildnis. Ifølge den anden historie skyndte
bonden sig at sætte ild til kviste og grene omkring gården, da hæren nærmede sig. Da soldaterne
så røgen, vendte de om i den tro, at gården allerede brændte.
SE OGSÅ
Örnanäs Kulturreservat nær Sporrakullagården
Sådan finder du Sporrakullagården
Fra Sibbhult kører du stik øst mod Breanäs ved søen Immeln. Ca. tre km fra Sibbhult er der skilt til Sporrakullagården.
Kulturlandskabet omkring gården
Sporrakullagården er omgivet af stengærder med små jordlodder, hvor kvæget har græsset på den stenede og næringsfattige jord. Den før så vigtige løvhøst til foder har sat sine tydelige spor i form af grove, knudrede asketræer. Hvert år skar man grene og kviste af træerne. Blade og bark blev brugt til at vinterfodre dyrene, og resten anvendte man som brændsel. Gården er omgivet af enge, hvor man i generationer har høstet hø til dyrenes vinterfoder. Engene bliver stadig slået med le for at bevare de vilde blomster.