Örnanäs Kulturreservat - skånsk landbrugshistorie

(Svensk: Kulturreservatet Örnanäs)

Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Skoven og markerne kan besøges hele året.
AdresseAdresse Adresse
Kulturreservatet Örnanäs
Örnanäs 2144
280 70 Lönsboda
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.3159
Longitude : 14.2996
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Östra gårdens økonomibygninger er fra 1860'erne
Inskriptionen er til minde om Carl Svensson og hans hustru Bengta Nilsdotter som ejede Östragården 1850-1898 og opførte økonomibygningerne i 1860'erne. Foto: © sydsverige.dk


Skånes første kulturreservat

I 1980'erne krævede den svenske Skogsstyrelse, at ejeren af Örnanäs, Thure Nilsson, fældede sin skov. Myndighederne mente ikke, at skoven var tilstrækkelig produktiv til at blive stående. Men Thure Nilsson nægtede og indledte i stedet en kamp for at bevare områdets historiske og naturmæssige værdi. Kampen blev vundet, og Örnanäs blev siden Skånes første kulturreservat.

Bondeskoven

Før i tiden var bøndernes skov meget varieret, så den kunne opfylde bondehusholdningens forskellige behov. Her hentede bonden bark og især bladfyldte kviste fra stynede træer (lind, ask og elm) til dyrenes vinterfoder, brænde til husets komfur og brændeovne (bl.a. birk), tømmer og træ til hegn og husbyggeri (bl.a. eg), og træ til redskaber (bl.a. ask). Her satte han også dyrene ud om sommeren. Skoven syd for Östra Gården er en sådan bondeskov, og i dag bærer skoven præg af mange træarter i forskellig størrelse, hvilket er usædvanligt.

Ødegården er fra 1700-tallet

Örnanäs har eksisteret som gård i 500 år, og de omkringliggende marker bærer utallige spor efter områdets landbrugshistorie, især fra 1800- og 1900-tallet. Örnanäs nævnes første gang i de historiske kilder i 1584. De efterfølgende århundreder var urolige tider på grund af krigene mellem Danmark og Sverige. Örnanäs var dansk område indtil 1658, hvor Skåne blev svensk. Den svenske konge igangsatte en forsvenskning af Skåne, men heroppe i det nordlige Skåne sympatiserede mange af bønderne med den danske konge. Under de efterfølgende krige med Danmark blev gården nedbrændt to gange af svenskerne (1659 og 1678) som kollektiv afstraffelse for at sympatisere med de dansksindede snaphaner.

I 1700-tallet blev ødegården Örnanäs anlagt, og i 1810 blev ejendommen delt mellem to brødre. 200 meter fra den gamle gård anlagde den ene bror en ny gård ”Östra gården”, som i dag er delvis bevaret.

Örnanäs Kulturreservat
Foto: © sydsverige.dk

Örnanäs Kulturreservat
Foto: © sydsverige.dk


Den oprindelige vestlige gård blev omkring 1910 rettet mod skovbrug, mens den østlige gård fra slutningen af 1800-tallet udelukkende satsede på landbrug. Mellem 1850 og 1900 blev den østlige gård udvidet med bl.a. smedje, brænderi, mølle og nye økonomibygninger.

Örnanäs vidner om befolkningsvæksten i 1700- og 1800-talen, hvor gårde og husmandssteder blev opdelt i stadig mindre enheder, og om jord- og skovbrugets udvidelse og specialisering efter 1850. I dag ligger mange af gårdens bygninger hen som ruiner og fortæller om 1900-tallets modernisering og affolkningen fra landet, da det ikke længere gav mening at have sin egen smedje, eget brænderi, egen trætjære-fremstilling osv.

Naturreservater, nationalparker og kulturreservater i Sydsverige som GPX-fil

Få vist alle kulturreservater, nationalparker og naturreservater i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med alle nationalparker, naturreservater og kulturreservater i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle naturområderne.

To vandrestier

Alle er velkommen til at besøge kulturreservatet og gå en tur i området. To stier på hhv. 1,5 og en km leder ud i skoven, ned til søen og tilbage til gården. Indimellem er her kulturdage, se Örnanäs Kulturreservats eget website under Links.

31 km rundvandring i området

Örnanäs Kulturreservat kan også være et godt startsted og endemål for en 31 km rundvandring i området. Vandreruten går i ring, og du kan passende indlede turen ved Örnanäs, hvor du kan parkere. Læs mere om 31 km rundvandring i Nordøstskåne

Hovedbygningen på Östra Gården
Hovedbygningen på Östra Gården er blevet restaureret. Der er lagt stor vægt på at anvende materialer og metoder, som ikke fraviger væsentligt fra de oprindelige byggetraditioner. Foto: © sydsverige.dk


SE OGSÅ

Flere kulturreservater i Sydsverige:
- Linnés Råshult Kulturreservat
- Stensjö By Kulturreservat
- Äskhults By Kulturreservat
- Åsens by Kulturreservat

Reddet under den skånske krig

Örnanäs var sammen med Sporrakulla Gård en af de få gårde, som undgik Massakren i Örkened i 1678 under Den skånske krig (1676-1679). Den svenske konge gav hæren ordre om at nedbrænde alle gårde i sognet og dræbe alle mænd mellem 15 og 60 år for at komme de dansksindede Snaphaner til livs. Men bønderne nåede at blive advaret om planerne og flygte ud i skoven. De fleste gårde blev sat i brand, men på Örnanäs havde man sat ild til en stor bunke kvas. Da de svenske tropper nærmede sig og så røgen, gik de uden om gården i den tro, at den allerede brændte.

Sådan finder du Örnanäs Kulturreservat

Det 70 hektar store Kulturreservat ligger ni kilometer nordøst for Sibbhult i det nordøstlige Skåne. Følg landevejen mellem Lönsboda og Sibbhult. Der er skilt ved vejen til kulturreservatet. Et par hundrede meter før reservatet og Östra gården er grusvejen spærret af en kæde. Parker bilen på P-pladsen i skoven og gå det sidste stykke.