Verdens eneste tændstikmuseum
Tændstikmuseet i Jönköping fortæller om et vigtigt stykke svensk industrihistorie. Det var nemlig fremstilling af tændstikker, som skabte den store økonomiske fremgang i Jönköping i midten af 1800-tallet.Museet viser værktøj, maskiner, tændstikæsker, etiketter m.v. fra tændstikepokens barndom og fortæller om fremstillingsteknik og arbejdernes forhold. Her kan man få alt at vide om fremstilling af tændstikker - fx at der bruges asp til fremstillingen, og at et enkelt aspetræ rækker til 370.000 tændstikker.
Tændstikmuseet er indrettet i en træbygning fra 1848, som husede den første tændstikfabrik i Jönköping. Museumsbutikken har et stort udvalg af tændstikæsker, etiketter og bøger om tændstikker.
Foto: Mons Annér
Museet ligger i Tændstikområdet vest for stationen i Jönköping. Flere af de gamle bygninger i Tændstiksområdet er indrettet som gallerier med kunst og kunsthåndværk. Her er kulturskole, kulturhus med Bio og café, teater m.v.
Tændstikkens historie
I midten af 1800-tallet foregik fremstillingen manuelt. Rundt om i de smålandske hjem sad kvinder og børn og fremstillede tændstikæsker og klistrede etiketter på æskerne. For mange familier blev det den vigtigste indkomstkilde.I 1844-1845 begyndte brødrene Johan og Carl Lundström at fremstille tændstikker i Jönköping. I 1848 grundlagde de Jönköpings Tändsticksfabrik, som var den første industribygning i Jönköping. Til de første tændstikker blev der brugt hvid og gul fosfor, som antændte, hvis det blev gnedet mod et andet materiale. Tændstikkerne tændte let, og fosforen var giftig for fabriksarbejderne.
I midten af 1800-tallet foregik fremstillingen manuelt. Rundt om i de smålandske hjem sad kvinder og børn og fremstillede tændstikæsker og klistrede etiketter på æskerne. For mange familier blev det den vigtigste indkomstkilde. Foto: Guillaume Baviere, CC BY 2.0
I 1853 begyndte brødrene som de første at fremstille sikkerhedstændstikker. Den farlige hvide fosfor blev udskiftet med en rød ufarlig fosfor. Sikkerhedstændstikken blev vist frem på verdensudstillingen i Paris i 1855. Fremstilling af tændstikker var en stor industri, og i 1875 var 2138 personer beskæftiget på fabrikken i Jönköping. De svenske sikkerhedstændstikker blev en stor eksportvare, og Jönköping blev ude i Verden kendt som tændstikbyen.
I 1870 blev den geniale opfinder Alexander Lagerman ansat på Jönköpings tändsticksfabrik. På museet kan man se hans maskiner, som bidrog til tændstikindustriens hurtige udvikling og mekanisering.