Foto: skane.com © sydpol.com
Borg med mange aktiviteter
Glimmingehus er et spændende udflugtsmål med rundvisninger og indimellem aktiviteter for både voksne og børn. Fx kan man tage på spøgelsesvandring gennem borgen.I løbet af sommeren er her aktiviteter for hele familien, se program under Links.
Glimmingehus' lille museum viser genstande, som er fundet i voldgraven, og som belyser livet på stedet. Ved borgen ligger en fin lille urtehave med kvan, malurt, humle, salvie og andre urter, som blev anvendt til medicin eller fødevarer i middelalderen.
Borgens historie
Glimmingehus er Nordens bedst bevarede middelalderborg og Sveriges nationalborg. Borgen blev opført af danskeren Jens Holgersen Ulfstand, som var ridder, rigsråd, lensherre på Gotland (som dengang var dansk) og admiral i den danske flåde. Byggeriet af Glimmingehus gik i gang i 1499, og i knap 50 år blev borgen anvendt som bolig for familien Holgersen Ulfstand. Herefter lå Glimmingehus hen som kornmagasin i omkring 400 år. Glimmingehus er opført i et frugtbart landbrugsområde, og dets formål har været at kontrollere og forsvare oplandet.Foto: © Kai Svensson
Middelalderspil på Glimmingehus. Foto: © Kai Svensson
SE OGSÅ
Flere slotte og herregårde i SkåneBorg med dødsfælder
I 1400-tallet blev det almindeligt at adelen, biskopper og velhavende familier i Skåne lod bygge deres boliger i sten. Borgene udgjorde en beskyttelse mod bondeoprør, men som regel satte man bekvemmelighed højere end forsvarsfunktion. Med sine listige dødsfælder i form af skydehuller i dørene, faldgitter m.v., som skulle overraske eventuelle indtrængende på borgen, er Glimmingehus en undtagelse.Murene er op til 2,5 meter tykke, vinduerne er små og borgen er omgivet af en voldgrav. Borgens kælder har fungeret som forrådskammer. Her er også en dyb brønd, der har gjort det muligt at klare sig ved belejring. I slutningen af 1700-tallet lå Glimmingehus på en holm i en lille sø, som nu er udtørret.
Her finder du Glimmingehus
Glimmingehus ligger 12 km sydvest for Simrishamn. Følg vej 9 mellem Ystad og Simrishamn, hvor der er skilt til Glimmingehus.Middelaldermarked på Glimmingehus. Foto: Riksantikvarieämbetet., CC-BY
Foto: © Kai Svensson