Tomarps Kungsgård

Tomarps Kungsgård

Foto: Åstorps kommun, CC BY-NC 2.0

Siden er publiceret / opdateret: 1. februar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Tomarps åbner for sæsonen 30/3 2024.
Se åbningstider på kungsgårdens eget website under Links.
AdresseAdresse Adresse
Tomarps Kungsgård
Tommarpsvägen 180
265 72 Kvidinge
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.1476
Longitude : 13.0601
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Kunsthal og café

Tomarp, ca. 30 km nordøst for Helsingborg, er kunsthal med skiftende udstillinger af svensk og international kunst, design og kunsthåndværk krydret med historiske udstillinger, teaterarrangementer m.v. Nye forpagtere har overtaget Tomarps og vil fortsætte steder som galleri, café og med arrangementer. Se program mv. på Tomarps website under Links.

Borg med aner fra 1200-tallet

Tomarps Kungsgård er en borg med aner fra 1200-tallet. Gennem årene er der foretaget adskillige om- og tilbygninger, og sit nuværende udseende fik Tomarps i 1770'erne. I dag består Tomarps Kungsgård af en firelænget bygning i to etager med en lille borggård i midten. Uden for borgen ses rester af en voldgrav i form af langstrakte damme.

Tomarp
Parken er hjemsted for mange fritgående storke, påfugle, perlehøns, gæs, kalkuner, ænder og høns. Foto: Åstorps kommun, CC BY-NC 2.0


SE OGSÅ

Flere slotte og herregårde i Skåne

Borgens sidste danske ejer

Tomarps Kungsgårds sidste danske ejer var Ove Giedde (eller Gjedde) som var en fremtrædende mand. Som kun 24-årig var han chef for fem fartøjer, som Christian 4. i 1618 sendte til Ostindien for at oprette handelsforbindelser.

I Sydøstindien i 1620 forhandlede Giedde med en tamilsk fyrste og kunne på Christian 4.´s vegne lave aftale om handelsrettigheder og overtagelse af en lille fiske- og handelsplads. Det blev indledningen til den danske koloni Trankebar, som Danmark havde frem til 1845.

Efter hjemkomsten blev Giedde udnævnt til admiral og belønnet med godser i bl.a. Skåne. Ved krigen mellem Danmark og Sverige i 1658 blev han taget til fange af svenskerne og døde to år senere i 1660. Over porten i venstre længe ses Ove Giedde og hustruens våbenskjold.

Efter Roskildefreden (1658) blev Tomarp ligesom de øvrige danske slotte og herregårde overtaget af svenskerne. Slottet blev ombygget flere gange i 1600- og 1700-tallet og fungerede bl.a. som privat slot for den øverstkommanderende ved det nordskånske kavaleriregiment.