Kronobergs Slotsruin ved Växjö

(Svensk: Kronobergs Slottsruin)

Kronobergs Slotsruin

Kronobergs Slotsruin ligger på en holm i Helgasjön, ca. otte km nord for Växjös centrum. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 23. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
Selve slotsruinen er for tiden desværre lukket for besøgende.
AdresseAdresse Adresse
Kronobergs Slottsruin
352 63 Växjö
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.942
Longitude : 14.7942
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Grundlagt i 1400-tallet

Kronobergs Slot, ca. otte km nord for Växjö, blev grundlagt i 1400-tallet, hvor det fungerede som bolig for den katolske biskop i Växjö. I 1527 blev slottet beslaglagt af den svenske konge, Gustav Vasa (1496-1560). Her i det urolige sydlige Småland havde kongen brug for et befæstet støttepunkt.

Dackefejden i 1540'erne

Behovet for en stærk borg viste sig under Dackefejden i 1540'erne. Kronobergs Slot faldt i hænderne på den berømte svenske frihedshelt Nils Dacke, som var imod Gustav Vasas forsøg på at danne en stærk svensk nationalstat med højt skattetryk og afvikling af den katolske kirke (se Reformationen). Dacke samlede de smålandske bønder (senere kaldet Dacke-bønder) til væbnet modstand mod kongen, og i julen 1542 kunne Nils Dacke og hans støtter drikke jul på Kronobergs Slot. Men allerede i 1544 var slottet generobret af Gustav Vasas lejetropper, og Nils Dacke død.

Kronobergs Slotsruin
Foto: © sydsverige.dk


Efter dackefejdens bondeoprør udbyggede Gustav Vasa Kronobergs Slot til en firkantet borg med hjørnetårn og kanoner, som var omgivet af voldgrave og ringmure.

Danskerne forsøger at indtage borgen

Under Den nordiske syvårskrig (1563-1570) og Kalmarkrigen (1611-1613) belejrede danskere borgen, men uden at kunne indtage den.

Borgen mister sin betydning

Kronobergs Slot mistede sin betydning efter Roskildefreden (1658), hvor Skåne, Blekinge og Halland blev svensk, og den danske trussel sydfra dermed forsvandt. Herefter forfaldt borgen, og i slutningen af 1600-tallet var den en ruin. I dag forvaltes Kronobergs Slottsruin af Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum.

Dampskibet Thor på Helgasjön
Veterandamperen Thor på Helgasjön. Foto: © sydsverige.dk


Med dampskibet Thor på Helgasjön

Over for slotsruinen lægger veterandamperen Thor til. Skibet er bygget i 1887 og er Sveriges ældste brændefyrede damper. Før i tiden fragtede damperen gods og mennesker mellem Växjöområdet og småbyerne længere oppe ad søsystemet. Om sommeren tager Thor turister med en tur på Helgasjön. Damperen er ejet af Smålands Museum - Sveriges Glasmuseum, som har information om afgangstider og priser, se under Links.