Sölvesborgs Slotsruin

(Svensk: Sölvesborgs Slottsruin)

Siden er publiceret / opdateret: 30. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Sölvesborgs Slottsruin
Slottsallén 8
294 31 Sölvesborg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0558
Longitude : 14.5948
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Sölvesborgs Slotsruin - en af Sveriges borgruiner
Foto: © sydsverige.dk


Største fæstning i det østlige Danmark

I dag er der ikke meget tilbage af borganlægget Sölvesborgs Slot ca. 600 meter nordøst for Sölvesborgs centrum. Det er en ruin, men slottet har en spændende historie, som går tilbage til 1200-tallet.

I middelalderen var Sölvesborgs Slot den største og vigtigste militære fæstning i det østlige Danmark. Sölvesborgs Slot blev anlagt ved vejen, der forbandt Skåne med Blekinge. Og stedet var ikke tilfældigt valgt. Mod nord, langs grænsen mellem Skåne og Blekinge, ligger det ca. 10 km lange og op til ca. 150 meter høje Ryssberget og søerne omkring Olofström, så al trafik mellem Skåne og Blekinge gik via Sölvesborgs Slot og Sölvesborg by.

Fæstning frem til 1564

Sölvesborgs Slot blev erobret af svenskerne i 1332, men tilbageerobret af den danske konge Valdemar Atterdag i 1360. Han sløjfede hovedbygningen i den oprindelige borg til fordel for et 30 meter højt centraltårn med massive mure lidt efter samme model som Kärnan i Helsingborg. Tårnet havde en diameter på 17 meter og var bygget i tegl og natursten. Det var omgivet af en voldgrav og ved tårnet fandtes kornmagasin, stalde og boliger. Disse var omgivet af palisader og endnu en voldgrav.

Model af Sölvesborgs Slotsruin
Foto: © sydsverige.dk


Som fæstning havde Sölvesborgs Slot sin storhedstid fra slutningen af 1300-tallet til midten af 1500-tallet. Under Den nordiske syvårskrig (1563-1570) satte den danske kommandant ild til fæstningen, for at den ikke skulle falde i svenskernes hænder. Herefter mistede Sölvesborgs Slot sin militære betydning.

Administrativt centrum

Frem til 1658, hvor Blekinge blev svensk, fungerede Sölvesborgs Slot som et administrativt centrum i det daværende Sölvesborgs Län. De østdanske provinser var opdelt i len (svensk: Län), et system som kongen brugte til at kontrollere landet på det regionale niveau. På slottet sad lensherren og sørgede for at opdrive skatter for den danske konge. Slottet - eller borgen - var et økonomisk kraftcenter, og bønderne i länet var tvunget til at betale skat og forsyne borgens folk med fornødenheder.

I 1600-tallet blev der udført flere byggearbejder på slottet. Bl.a. blev der opført en række bygninger, som sandsynligvis har været brugt som bolig. Byggematerialerne tog man bl.a. fra tårnet, som i de følgende 100 år fungerede som stenbrud, og i 1750 var borgtårnet lagt i ruiner.

Sölvesborgs Museum viser fund fra de arkæologiske udgravninger af Sölvesborgs Slotsruin.

Sölvesborgs Slot
Den gule statelige bygning fra 1802, der ligger få hundrede meter fra slotsruinen, kaldes for Sölvesborgs Slot, men har intet med ruinen at gøre. Foto: © sydsverige.dk