Västervik

Västerviks gamle bydel
Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.755
Longitude : 16.6455
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Västervik - byen med de smukke træhuse

Det er især Västerviks gamle bydel med de mange flotte træhuse og beliggenheden ved skærgården, der gør byen et besøg værd.

I gaderne vest for Stora Torget kan du opleve mange smukke huse og bygninger fra 1700- og 1800-tallet. Turistbureauet på Stora torget tilbyder en lille, gratis folder om de ældste huse og bygninger. Besøg fx Aspagården på Västra Kyrkogatan 9 fra sidste halvdel af 1600-tallet, som i dag huser en keramiker med butik. Besøg også Västerviks Museum nord for centrum, der fortæller om byens kultur og historie.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Västervik. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Overnatning i eller nær Västervik. Afstande fra togstationen



Skærgården

Västervik er omgivet af 5000 øer og klippeskær, og denne del af skærgården er måske Sveriges smukkeste. Besøg fx øen Gränsö og oplev skærgårdskysten i Gränsö Naturreservat. Gränsö ligger få km nord for centrum og kan nås på cykel eller i bil fra Västervik.

Med skærgårdsbådene til Hässelö, Rågö og Loftahammar

Om sommeren sejler skærgårdsbådene mellem Västervik og de større øer. Skærgårdsterminalen ligger på Skeppsbrokajen, dér hvor man kører over broen for komme op til bl.a. Gränsö. Prøv fx sejlturen til Hässelö 10 km nordøst for Västervik og videre til Rågö og Loftahammar (15-20 km nord for Västervik).

På strækningen Hässelö - Loftahammer oplever man den indre skærgård. Hasselö er nok den mest levende ø i skærgården med landhandel, vandrehjem, cykel- og bådudlejning mv. og noget af den oprindelige bebyggelse, bl.a. de karakteristiske røde bådehuse. Rågö er naturreservat med smuk natur, vandrehjem og skærgårdsmuseum. Loftahammar er en skærgårdsidyl med mange sommergæster og turister i højsæsonen.

Västervik
Västerviks centrum. Foto: © sydsverige.dk


Lystfiskeri i skærgården

Skærgården ved Västervik er med sine mange skær, rev og klipper kendt som et rigtig godt sted at fange gedde, aborre og havørred. Turistbureauet kan tipse om guidede fisketure i båd og gode fiskesteder langs kysten.

Ro havkajak i skærgården

Ligesom skærgården er populær blandt lystfiskere, har området efterhånden fået en del kajakudlejere som følge af den stigende interesse for kajakroning. Med sine mange tusinde øer og skær er Tjust skærgård ved Västervik et ideelt sted til fx en weekendtur eller miniferie i kajak. Under Links finder du henvisning til nogle af kajakudlejerne i området.

Køb kort over Västerviks omegn

I vores webshop kan du vælge mellem tre typer kort: Terrænkort Västervik i målestok 1:50.000 er velegnet til fx vandreture eller kanoture i skærgården øst og syd for byen. Vägkartan 116 Västervik i målestok 1:100.000 er velegnet til cykel- og bilture omkring Västervik. Cykelkort blad 16 i målestok 1:90.000 dækker omegnen af byen og viser egnede cykelruter.

Västervik Sverigeserien - Topo50 - blad 26. Målestok 1:50.000
Västervik
Sverigeserien
Topo 50 - blad 26
Cykelkort 16 målestok 1:90.000
Cykelkort 16


HojRock og MC-træf i Västervik

Nordens største motorcykeltræf i Västervik er et tilløbsstykke for MC-entusiaster og MC-klubber. Det årlige MC-træf er en del af festivalen HojRock med musik, underholdning og stylede motorcykler.

Sangfestivalen i uge 28

Sangfestivalen - eller VisFestivalen på svensk - er et årligt tilbagevendende musikarrangement over tre dage - altid i uge 28 - med en lang række især svenske artister. Festivalen finder sted i den gamle slotsruin (Stegeholm slotsruin) på halvøen ude i fjorden.

Visfestivalen
Visfestivalen. Foto: Play Among Friends Paf, CC BY 2.0


Smalspåret Västervik – Hultsfred

Smalspåret er en gammel jernbane mellem Växjö i det sydlige Småland og Västervik i det nordøstlige Småland. Banen er i dag museumsbane, og midt på sommeren kan du tage på nostalgiture med gamle skinnebusser fra 1950’erne. De kører på strækningen Västervik – Hultsfred og Hultsfred – Åseda. Stig på det gamle tog på stationen i Västervik og kør hele vejen til Hultsfred eller stå af undervejs.

Tag på nostalgiture med gamle skinnebusser fra 1950’erne
Midt på sommeren kan du tage på nostalgitur med gamle skinnebusser fra 1950’erne


Vandreruten Tjustleden

Tjustleden er en 154 km lang vandrerute gennem denne del af Småland med etaper på 13-22 km. Ruten passerer åbne græsmarker, smukke søudsigter og går gennem gammelt kulturlandskab med mange oldtidsminder. Læs mere om Tjustleden

Västerviks historie

Hvis du fra centrum krydser fjorden for at køre nordpå, kommer du forbi Stegeholms borgruin, der engang lå på en holm ude i vandet. Borgen blev opført i 1300-tallet, og herfra kunne man kontrollere indsejlingen i fjorden. Dengang lå Västervik længere inde i Gamlebyviken, hvor Gamleby i dag er beliggende. Omkring 1430 gav Erik af Pommern (se Kalmarunionen (1397-1523)) ordre om at flytte byen til Gamlebyvikens munding, men i de følgende 100 år blev byen flyttet flere gange i takt med at de svensk-danske konflikter spidsede til, og den svenske konge forsøgte at beskytte sin by mod de danske styrker.

Under Kalmarkrigen i 1612 blev Västervik angrebet af en dansk flådestyrke, som indtog borgen på Stegeholm. Danskerne plyndrede byen og brændte den ned, og allerede i 1670’erne gik det galt igen: Atter var Sverige og Danmark i krig, og i 1670’erne angreb danske styrker på ny Västervik og brændte den ned. Herefter byggede svenskerne byen op efter en ny byplan med retvinklede gader – som også kendes fra Kristianstad i Skåne – hvilket gjorde den lettere at forsvare mod angreb. I 1682 var opbygningen færdig.

Først med industrialiseringen i 1800-tallet begyndte Västervik at vokse kraftigt. I 1879 anlagdes jernbane mellem Västervik og bl.a. Hultsfred, og i perioden 1890-1920 blev indbyggertallet fordoblet.