Vandring i Nordøstskånes "vildmark"
Nordøstskåne er mere skovrigt og øde end resten af Skåne og et ideelt vandreområde. Her nordvest for den store sø Immeln løber vandreruten Skåneleden. Den nordlige del af rundvandringen følger dele af etape 6 på Skåneleden SL1 fra Kyst til Kyst. Mod vest og syd følger rundvandringen dele af etape 10 og 10A på SL 6: De to etaper var tidligere en del af SL1, men har nu skiftet navn, men det er præcis samme rute som tidligere blot med nyt navn. Den østlige del af ruten er ikke en del af Skåneleden.Den 31 km lange rundvandring er visse steder udfordrende, hvor du vandrer ad overbegroede stier og er sikker på at få flåter, hvis du vandrer i korte bukser. Husk regnbukser og imprægnerede / vandafvisende støvler, da græsset nogle steder er højt og ofte fugtigt.
Rundvandring om søerne Farlången, Rolstorpssjön og Vesslarpssjön
Selve rundvandringen er 31 km og går rundt om søerne Farlången, Rolstorpssjön og Vesslarpssjön. Ruten er lagt, så den overvejende følger en del af SL1 og SL6. Regn dog med 7 km ekstra (2 x 3,6 km), hvis du parkerer på P-pladsen ved søen i Breanäs, (der er shelter i nærheden), og derfra vandrer frem til - og tilbage fra - rundvandringen.Hvis du kun vil gå de 31 km, som er selve rundvandringen uden turen fra og til Breanäs, så kan du parkere to steder på selve ruten:
- Enten på P-pladsen (markeret med gråt) ved Örnanäs Kulturreservat (markeret med rødt på kortet) som ligger direkte på ruten,
- eller på P-pladsen (markeret med gråt) lige ved siden af shelteret, som ligger i bunden af søen Farlången.
Naturstier og skovveje
Den 31 km lange rundvandring består af 16 km natursti og 15 km skovveje.Kortet er oprettet af sydsverige.dk. (Opdateret maj 2024).
Grønne ruteforløb viser, hvor vandreruten følger naturstier mv. Orange ruteforløb viser, hvor ruten følger skovveje og grusveje. Røde ruteforløb viser ruten over en kanal, hvor "broen" er markeret med orange på kortet.
Sort-hvide markeringer viser shelters. Tag telt med, da shelterne kan være optaget. Rød markering viser Örnanäs Kulturreservat på ruten. Blå markeringer viser et par mulige steder ved søen, hvor der er plads (dvs. et plant område) til et 2-personers telt.
Du kan ikke klikke eller zoome på kortet ovenfor.
Køb vandreruten som GPX-fil til din mobiltelefon
I vores webshop kan du købe kortet over rundvandringen som en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med vandreruten og din egen position.Flere naturreservater på ruten
Rundvandringen byder på varieret natur gennem et øde landskab uden meget bebyggelse. Der er flere søer undervejs, hvor man kan hente vand, og så passerer ruten bl.a. gennem to naturreservater og et kulturreservat. Örnanäs med den gamle bondeskov er en af højdepunkterne på ruten, men tag dig også tid til at lave en lille afstikker på 400 meter ned til Sporrakullagården, som undgik Massakren i Örkened i 1678, hvor den svenske hær nedbrændte alle gårde i sognet for at komme de dansksindede Snaphaner til livs. Videre fremme på ruten går man ind i Dalshult Naturreservat i den store Kullaskogen.Turforslag - weekendtur
Hvis du vil lave en weekendtur med to overnatninger, foreslå vi følgende:- Ankomst fredag eftermiddag til P-pladsen ved Örnanäs Kulturreservat (rød markering), hvorfra du går "med uret" de knap fire km ned til shelteret i bunden af søen Farlången. Shelteret er utrolig smukt beliggende 10 meter fra søen og ved siden af en bådebro, hvor man kan bade. Shelteret ejes af den lokale lystfiskerforening "Farlången Fiskevårdsområdesförening", og det er forbeholdt deres medlemmer, så det er god stil at købe et fiskekort til 40 kroner. Du bliver ikke smidt ud af shelteret uden fiskekort, men foreningen vil helst ikke have, at alle kommer forbi og bruger shelteret - derfor viser vi heller ikke shelteret på den shelter-GPX-fil, man kan købe i vores webshop, men det er selvfølgelig med på GPX-filen for rundvandringen. Mere om fiskekort længere nede i artiklen. Hvis shelteret er optaget, er der to steder i skoven bag shelteret, hvor der er plant nok til, at man kan sætte et 2-personers telt. Du kan også fortsætte yderligere ca. 3 km til næste shelter på vestsiden af søen Farlången. Shelteret kaldes "Frame" og ligger på en lejrplads, der også har toilet. Lejrpladsen ligger på vandreruten Kust till Kustleden, som er en del af Skåneleden.
- Dagen efter kan du fortsætte vestover op til søen Vesslarpssjön, hvor man kan finde et plant sted at telte (blå markeringer). Desværre er der ikke mange steder langs søen, hvor der er plant nok til et lille telt.
- Efter en nat ved søen kan du fortsætte til Örnanäs ad en rute med mange skov- og grusveje og ikke så meget natursti. Eller du kan tage en ekstra overnatning i shelteret i nordøst kaldet "Vesslarp", som er meget smukt beliggende. Inden du kommer til Örnanäs, skal du finde "broen" (telefonpæle med brædder på) over kanalen. Den er markeret med orange på kortet her på siden. Du finder kun "broen" hvis du har vores GPX-fil på mobilen, som du kan købe i webshoppen. Efter at have passeret "broen" fortsætter du ad overvoksede stier ned til Örnanäs og P-pladsen.
Du må gerne gå over marker, hvor der er kreaturer
Inden du kommer til "broen" skal du passere en mark, som kan være indhegnet med ståltrådshegn, og der kan være køer på marken.Ifølge Allemandsretten må du gerne passere over andres marker mv., hvis der ikke er afgrøder på. Allemandsretten gælder både på indhegnet og åben mark. Husk, at nogle dyr kan reagere aggressivt på mennesker. Det gælder bl.a. køer med kalve. Hvis du befinder dig i en indhegning med dyr, bør du holde så stor afstand som muligt. Vær opmærksom på dyrenes adfærd og forhold dig roligt. At gå ind i en indhegning med dyr sker altid på eget ansvar.
Aftenhygge ved shelteret i bunden af Farlången. Søen ligger omgivet af skov. Foto: © sydsverige.dk
Markering af ruten
Ruten fra Breanäs i sydøst og ("med uret") op til shelteret i nordøst følger Skåneleden og er derfor fint markeret med orange ringe om stolper og træer. Den østlige del af ruten fra omkring shelteret i nordøst og ned til omkring shelteret i bunden af søen Farlången er ikke en del af Skåneleden og derfor ikke markeret. Især her får du brug for GPX-filen for at finde vej.Starten af "broen", som er to telefonpæle og et reb, ligger godt gemt blandt buskads, hvis du kommer fra syd, dvs. går MOD uret rundt på ruten. Vi anbefaler, at du går med uret rundt. Foto: © sydsverige.dk
Midterstykket af "broen", her set fra syd, er beklædt med brædder, så der er ingen fare for at falde i vandet. Foto: © sydsverige.dk
Kanalen set fra "broen". Foto: © sydsverige.dk
Mere om fiskekort og brug af shelteret ved Farlången
Ifølge en seddel på shelteret ved Farlången kan man købe fiskekort i bl.a. Konsum i Sibbhult. Hvis shelteret er optaget, har I støttet foreningen med 40 svenske kr. pr. person. Man kan IKKE købe kortet på nettet, så tag forbi Konsum og køb et fiskekort til en dag (ca. 40 svenske kr. pr. person eller en uge (ca. 80 svenske kr). I kan også leje en af de tre robåde ved shelteret (50 svenske kr. pr. dag). Køb af fiskekort og leje af robåd sker hos Konsum (supermarked) i Sibbhult (ca. 10 km væk). Tlf. 0046 10 74 72 180.Debat om ruten
Skriv gerne, hvordan du oplevede ruten, se debattråden her.SE OGSÅ
"Vildmarksvandring Raslången-Halen" i samme områdeSE OGSÅ
Flere vandreruter i SydsverigeToiletter og drikkevand
Normalt har shelterpladser toilet, hvis ikke, så benyt skoven, men hold rigtigt god afstand til selve vandreruten, shelters, lejrpladser og søer. Toiletpapir formulder efter 2-4 måneder, når det er gravet ned i skovbunden. Det kan være en god idé at medbringe en lille plastskovl og naturligvis håndsprit.Der er som regel ikke drikkevand ved shelterne. Hvis du filtrerer søvandet gennem et kaffefilter og koger det et par minutter, er det fint drikkevand. Eller brug et af de biofiltre, som friluftsbutikkerne sælger til at rense vand (for eksempel Sawyer Mini, som er et lille vandrensningssæt, som er let og hurtigt at bruge).