Sct. Nicolai Kirke i Sölvesborg

(Svensk: Sankt Nicolai Kyrka)

Siden er publiceret / opdateret: 29. december 2023
Maksimér
Kort over sydsverige
AdresseAdresse Adresse
Sankt Nicolai Kyrka
Köpmansgatan 1
294 21 Sölvesborg
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 56.0531
Longitude : 14.5848
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS
Kalkmalerier i Sct. Nicolai Kirke
De mange Kalkmalerier i Sct. Nicolai Kirke er fra 1400-tallet. Foto: © sydsverige.dk


Unikke kalkmalerier

Sct. Nicolai Kirke nær Stortorvet i det centrale Sölvesborg er den eneste bygning fra middelalderen, som var bevaret efter storbranden i Sölvesborg i 1801. Det, der især gør Sct. Nicolai Kirke seværdig, er de mange smukke kalkmalerier på de krydshvælvede lofter og vægge. Kalkmalerierne er fra 1400-tallet, og kirken er rigt dekoreret, også i våbenhuset.

Kirkens ældste del er koret fra omkring år 1300 og har sandsynligvis tilhørt en tidligere kirke på stedet. Tårnet er fra slutningen af 1300-tallet, og våbenhuset fra begyndelsen af 1400-tallet. Kirken er bygget i tysk inspireret Gotisk stil, men med elementer af andre stilarter fra ombygninger i de efterfølgende århundreder.

Sct. Nicolai Kirke i Sölvesborg
Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Sct. Nicolai Kirke - Fotogalleri

Karmeliterklosteret ved kirken

I 1486 skænkede den danske konge kirken til karmeliterordenen, som var en munkeorden, i et forsøg på at købe sig en plads i himlen. På væggen bag kirken ses tydelige spor af klostret, som blev nedlagt i 1500-tallet i forbindelse med Reformationen. Sölvesborgs Museum viser fund fra arkæologiske udgravninger på stedet.

Som for mange andre kirker har tidens skiftende modestrømninger og behov sat deres tydelige spor på kirken. Prædikestolen er fra 1622 og udført i stilarten Christian 4. renæssance. I 1649 blev våbenhuset forsynet med en ny gavl, og i begyndelsen af 1900-tallet blev kirken renoveret.

Sct. Nicolai Kirke er opkaldt efter søfarerens skytshelgen Sankt Nikolaus og har op gennem historien været brugt som sømærke af fiskerne i Hanöbugten.

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka - en af Sveriges mest interessante middelalderkirker

Runesten

Ved kirken står to runesten fra 500-700-tallet. Den ene står inde i våbenhuset. Den kaldes Stentoftenstenen (eller Stentoftastenen) og har den længste tekst, man kender på urnordisk (sproget før oldnordisk). Den anden runesten står lige uden for våbenhuset.