Habo kirke

(Svensk: Habo k:a eller Habo kyrka)

Loftet i Habo kirke rummer fire store billeder af sakramenterne dåb, nadver, forsoning (skriftemål) og velsignelse

Loftet i Habo kirke rummer fire store billeder af sakramenterne dåb, nadver, forsoning (skriftemål) og velsignelse. Foto: © sydsverige.dk

Siden er publiceret / opdateret: 22. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
Åbningstider
Åbningstider 2024:
1/1-30/4:
Man-fre kl. 9-16
1/5-30/9:
Dagligt 9-17.

1/10-31.12:
Se kirkens eget website under Links.

Lukket: Påske, midsommeraften, 24/12, 25/12, 31/12 undtaget ved kirkelige handlinger.
AdresseAdresse Adresse
Habo Kyrka
566 91 Habo
Sverige
GPSGPS GPS
Latitude : 57.88575
Longitude : 14.02105
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Et festfyrværkeri af billeder

Det, der slår en, når man træder indenfor i Habo kirke, er hverken det overdådige alter eller døbefonten fra 1200-tallet, derimod et festfyrværkeri af billeder fra Bibelen overalt på vægge og i loftet. Kirken kaldes trækatedralen ved Vättern, og man forstår nu hvorfor.

De smukke malerier i varme jordfarver fra gulv til loft illustrerer de ti bud, skabelsen, Trosbekendelsen, Fadervor og sakramenterne dåb, nadver og skriftemål. Dermed udgør de en illustration til Luthers lille lærebog – den Lille katekismus – som alle svenske skolebørn blev undervist i helt frem til omkring år 1900. Luthers lille bog fra 1529 er en sammenfatning af den kristne tro og skulle råde bod på folks dybe uvidenhed. I Habo Kirke har sognets borgere næppe være uvidende, her blev de søndag efter søndag indprentet troens budskaber, uanset hvor de kiggede hen.

Smukke malerier i varme jordfarver i Habo kirke
Habo kirke. Foto: © sydsverige.dk

Smukke malerier i varme jordfarver i Habo Kirke
Habo kirke. Foto: © sydsverige.dk


Flere billeder

Habo kirke - Fotogalleri

Malerierne

Der har været kirke på dette sted siden 1100-tallet, den nuværende trækirke stod færdig i 1723. Sveriges økonomi var udsultet efter Den store nordiske krig (1709-1720), derfor rakte den lokale økonomi kun til en trækirke, ikke en kirke i sten.

De to Jönköpingmalere Johan Kinnerus og Johan Christian Peterson fik til opgave at skildre Luthers katekismus, og de modtog tusind rigsdaler for deres arbejde, penge der også skulle dække omkostningerne til bl.a. farver og andet de behøvede til opgaven. For at få pengene til at strække, og øge den del, de kunne lægge til side til sig selv, fandt de på at male direkte på kirkens træbeklædning, en kreativ løsning, som gav dem selv den største gevinst.

Kirkens indretning afspejler 1700-tallets klasseforhold

Habo kirke har form som en basilika, og indretningen afspejler 1700-tallets klassesamfund. Piger og drenge skulle sidde på træbænkene langs væggene, torparne – husmændene – var placeret bagerst i skibet under orglet; bønderne og deres familie sad på bænkene i hovedskibet, og godsejerne havde deres egne loger på begge sider af alteret med privat indgang udefra.

Smukke malerier i varme jordfarver i Habo Kirke
Habo kirke. Foto: © sydsverige.dk

Habo Kirke
Habo kirke. Foto: © sydsverige.dk


Habo kirke er ikke museumskirke, men fungerer i dag som almindelig kirke med kirkelige handlinger. Kirken har åbent dagligt.

SE OGSÅ

Dädesjö gamla kyrka, en af Sveriges mest interessante middelalderkirker