Forsiden > Byer i Skåne > Her

Malmø

(Svensk: Malmö)

Skeppsbron i Malmø. Foto: Werner Nystrand

Västra Hamnen har løftet sig fra trist industriområde til moderne boligområde med havudsigt. Foto: Kentaroo Tryman / Folio/imagebank.sweden.se

Siden er publiceret / opdateret: 4. januar 2024
Maksimér
Kort over sydsverige
GPSGPS GPS
Latitude : 55.6061
Longitude : 13.00021
(WGS84: Decimal)
Indstil din GPS

Storbyferie i Malmø

Fra København er der kun en halv time i tog til Malmøs seværdigheder og storbyoplevelser. Byen er Skånes største og den tredjestørste i Sverige og bl.a. kendt for sine mange forskellige nationaliteter.

Malmø er en handelsby med gode indkøbsmuligheder og en hyggelig bymidte med et rigt kulturliv, bl.a. med flere festivaler (fx Malmøfestival i august), kulturbegivenheder og museer. Hertil kommer spændende etniske restauranter og specialbutikker.

Design og kunsthåndværk ved Lilla Torg

Lidt sydvest for Stortorget i centrum af Malmø finder du det hyggelige Lilla Torg med caféer og restauranter. Torvet er omgivet af bindingsværkshuse fra 1600- og 1700-tallet. I en gammel, charmerende magasinbygning ligger Form/Design Center, der viser design og kunsthåndværk. I stedets butik kan du købe bøger om design og en bred vifte af skandinavisk design inden for bl.a. tekstiler, boligudstyr.

Hvis du er på Lilla Torg, bør du også udforske det hyggelige kvarter Gamla Väster med historiske bygninger, lave byhuse og små butikker og restauranter. Kvarteret ligger vest for Lilla Torg.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Oplevelser i Malmø. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.



Shopping og indkøb

Malmø byder på gode shoppingmuligheder. I gågaderne i centrum finder du både indkøbscentre og eksklusive butikker. Ved Stortorget, et par hundrede meter syd for hovedbanegården (Centralstationen), begynder byens indkøbsstrøg og gågade. I sidegaderne kan du finde flere design- og kunsthåndværkerbutikker.

Sverige har ingen lukkelov, så de fleste indkøbscentre og butikker (over 400) har også åbent om søndagen kl. 12-16. De fleste indkøbscentre har åbent hverdage til kl. 19 eller længere.

Lilla Torg
Sommer på Lilla Torg i centrum af Malmø. Der er særlig mange restauranter i kvarteret omkring Lilla Torg. Her finder du alt fra svensk mad til italiensk, japansk mv. Foto: Apelöga

Caféliv i Malmø
I de charmerende gågader i centrum finder du både indkøbscentre og eksklusive butikker. Foto: Apelöga


Besøg også det nye shoppingcenter Emporia i den nye bydel Hyllie i den sydlige del af Malmø. Shoppingcenteret er et af Skandinaviens største.

Lopppemarkeder i Malmø

I gåafstand fra Centralstationen finder du Drottningtorget. Her arrangeres loppemarked hver søndag fra maj til september, hvor du kan finde alt fra tøj til møbler. Sælgerne er både private og professionelle. Læs mere under Links.

Overnatning i eller nær Malmø. Afstande fra Stortorget



Slottsparken og Kungsparken

Malmø kaldes ofte for parkernes by efter de mange parker og grønne områder. Slottsparken og Kungsparken lige vest for den gamle bydel (Gamla Staden) med kanaler, damme og blomsterhaver er et populært udflugtsmål for de lokale, som benytter græsplænerne til picnic og afslapning. De to haver er anlagt i slutningen af 1800-tallet, så byens arbejdere havde et sted, de kunne slappe af i deres fritid. I Slottsparken findes også en lille japansk have.

Slottsparken i Malmø
Slottsparken blev anlagt i slutningen af 1800-tallet, så byens arbejdere havde et sted, de kunne slappe af i deres fritid. I dag er parken et åndehul midt i byen. Foto: © Oskar Falck/Malmö Turism


Kvarteret omkring Stortorget

I den gamle bydel - Gamla Staden – øst for Malmøhus Slot finder du charmerende huse og krogede gader. Området er præget af caféer, designbutikker og gallerier.

I centrum af Gamla Staden ligger Stortorget med flere bygninger fra 1500-tallet og 1600-tallet. Midt på Stortorget står rytterstatuen af den svenske konge Karl 10. Gustav som sikrede, at Skåne kom på svenske hænder efter Roskildefreden i 1658.

Rådhuset på Stortorget er fra 1546, men blev i 1800-tallet kraftigt ombygget. Bag rådhuset - på Själbodgatan øst for Stortorget - ligger den smukke katedral S:t Petri Kyrka fra 1319 i Gotisk stil og Malmøs ældste bygning. Prædikestolen, døbefonten og alteret er fra det 16. og 17. århundrede. Altertavlen fra 1611 er 15 meter høj og en af Nordeuropas største.

Køb kort over Malmø og omegnen af Malmø

I vores webshop kan du vælge mellem tre kort: Bykortet Malmö Tourist Map, kort over Malmøs omegn: Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1 i målestok 1:50.000 som er velegnet til fx vandreture i Sydvestskåne (fra Landskrona i nord til Trelleborg i syd og Lund i øst) og cykelkortet Cykelkort blad 1 i målestok 1:90.000, der viser cykelruter i det sydvestlige Skåne omkring Malmø.

Malmö Tourist Map
Malmø bykort
Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1. Målestok 1:50.000
Malmö
Sverigeserien
Topo50 - blad 1
Cykelkort 1 - Skåne sydvest. Målestok 1:90.000
Cykelkort 1


Torvehandel og caféliv på Möllevångstorget

Hvis du befinder dig i området omkring Folkets Park, så læg vejen forbi Möllevångstorget et par hundrede meter sydvest for parken. Her kan du hver formiddag opleve torvemarked med salg af bl.a. frugt og grønt. Mange af butikkerne omkring Möllevångstorget sælger delikatesser og eksotiske fødevarer. Möllevångstorget byder også på flere caféer og små spisesteder.

Torvehandel i Malmø
Torvehandel på Möllevångstorget. Foto: Werner Nystrand


Stadsbiblioteket og Malmøhus Slot

I Slottsparkens sydlige udkant ligger det store Stadsbibliotek (adr. Kung Oscars Väg 11), hvis nyeste del "lysets kalender" er tegnet af den kendte danske arkitekt Henning Larsen.

I Slottsparkens nordlige ende finder du Malmøhus Slot, som blev opført, da byen var dansk. I dag rummer slottet et byhistorisk museum, et kunstmuseum (Malmø Kunstmuseum) og et naturmuseum. På Malmöhusvägen, et par hundrede meter fra slottet, ligger Teknikkens og Søfartens Hus med en ubåd i gården som det største trækplaster.

Malmøhus Slot
Malmø Stadsbibliotek. Foto: skane.com © Leif Johansson

Malmøhus Slot
Malmøhus Slot fra 1400-tallet rummer et byhistorisk museum, Malmø Kunstmuseum og et lille naturmuseum. Desuden kan man gå rundt på slottet og bl.a. se riddersalen. Ved siden af slottet findes Teknik- og Søfartens hus, som er en slags teknisk museum. Foto: © sydsverige.dk


Musik og sport i Malmö Arena

Multiarenaen Malmö Arena fungerer som ramme for koncerter, kultur- og sportsarrangementer i Øresundsregionen. Malmö Arena er 58.000 kvm og kan rumme 15.000 koncerttilskuere. Beliggenhed: Tæt på Øresundsbron og motorvej E20. Adresse: Arenagatan 15.
Find arrangementer (se "Evenemang") på Malmö Arenas eget website - se Links.

Malmø Opera

I nærheden af Malmø Kunsthal finder du Malmö Opera, som er bygget i funkisstil og har et bredt repertoire af både klassiske og nye operaværker, musicals og forestillinger for børn og unge. Hvis du kommer med tog fra København, kan du stå af på den nye station Triangelstation 25 meter under jorden.

Malmö Opera
Malmö Opera har et bredt repertoire af både klassiske og nye operaværker, musicals. Foto © Werner Nystrand


Kunst

10 minutters gang fra Centralstationen ligger kunstmuseet Moderna Museet Malmö, som er et af Europas førende kunstmuseer for moderne kunst. Lidt længere væk - omkring en km syd for centrum - finder man Malmø Kunsthal med moderne kunst. Kunsthallen er en af Europas største rum for moderne samtidskunst. Her kan du både se spændende udstillinger og få god mad i restauranten Smak (smag), som er en af Malmøs populære frokoststeder.

Malmö Live

Malmøs nye koncert- og kongreshus - Malmö Live - med akustik i verdensklasse rummer blandt andet to koncertsale, hvoraf den største har plads til 1700 tilskuere. Malmö Live er beliggende ved Malmøs havnefront få hundrede meter fra byens centrum og kun blot 300-400 meter fra Centralstationen. Adresse: Dag Hammarskjölds Torg 4, ved kanalerne.

Malmö Live
Malmö Live Konserthus. Foto: Christiaan Dirksen, Creative Common


Folkets Park for børn

Folkets Park, ca. to km sydøst for Malmøhus, er et populært forlystelses- og mødested for byens borgere. Den grønne park har græsplæner til afslapning og en populær legeplads. Om sommeren har parken børneaktiviteter som ponyridning, børneteater, minibondegård, minigolf, underholdning og udstillinger. Om vinteren er her skøjtebane, når temperaturen har ligget under frysepunktet i en periode. Parken er åben hele året, forlystelserne dog kun april-september. Der er gratis adgang til parken, men entré til forlystelserne. Adresse: Amiralsgatan 35.

Folkets Park i Malmø
Folkets Park har familieaktiviteter som børneteater, minibondegård, ponyridning, minigolf, underholdning og udstillinger. Om vinteren er her skøjtebane. Foto: Apelöga


Edderkopper, slanger og skorpioner

Folkets Park huser desuden Malmø Reptilcenter – en lille jungle med krybdyr og andre eksotiske dyr bag tykke glasvægge. Stedet har åbent hele året. Vejledende åbningstider: Hverdag 10-17. Weekend 12-17. Adresse: Folkets Park, hovedindgang: Amiralsgatan 35. Læs mere på centrets eget website - se under Links.

Kanalrundfart

Fra maj til september kan du tage på kanalrundfart. Der er afgang bl.a. fra Norra Vallgatan syd for Centralstationen.

Tema-legepladser

Malmø har en lang række legepladser med særlige temaer, som man kan besøge helt gratis. Her finder du fx en Afrika-park med dyrefigurer i naturlig størrelse, en cirkuslegeplads hvor du fx kan gå på line, en skovlegeplads og en vandlegeplads. Se alle tema-legepladser under Links.

Temalegeplads i Kungsparken
Temalegeplads i Kungsparken. Foto: Apelöga


Skateboardbaner

Stapelbäddsparken ved Västre Hamnen nord for centrum byder på nogle af Øresundsregionens bedste forhold for skatere. Der er gratis adgang, og banen kan bruges hele døgnet. Adresse: Stapelbäddsgatan 1. (10 minutters gang fra Centralstationen).

Hvis du vil skate indendørs, kan du besøge Bryggeriet, som har en glimrende skateboardbane. Adresse Ystadsvägen 46. Se under Links.

Du kan skate i Stapelbäddsparken ved Västra Hamnen
På skateboard - Stapelbäddsparken ved Västre Hamnen er en af de bedste steder at skate i Øresundsregionen. Foto: Fredrik Johansson elvanfoto.se


Indendørs legelande for børn

Malmøs største indendørs legelande er Funhouse lekland (Fosievägen 4) og Busfabriken (Jägersrovägen 202) med rutsjebaner, hoppeborge, klatrestativer osv.

Boulderpark for klatrere

Stapelbäddsparken ved Västre Hamnen er ikke kun for skatere. Her finder du også Nordens første boulderpark, hvor du kan klatre på fire meter høje, kunstige klippeblokke. Stedet drives af Malmö Klätterklubb og er åbent for alle.

Sandstrand og badeland

Den to km lange sandstrand Ribersborg Strand (Ribban) et par km vest for Malmøs centrum er om sommeren fyldt med solbadende mennesker. Om vinteren kan du vinterbade og gå i sauna i badeanstalten Ribersborgs Kallbadhus fra 1898. Et charmerende sted, som har åbent året rundt.

Hvis du ikke har lyst til at bade i Øresund, kan du besøge Malmøs nye, moderne badeland Hylliebadet med boblepools, 50 meter bassin, m.v.

Kallbadhuset i Malmø
Kallbadhuset har åbent både sommer og vinter. Foto: Johan Persson


Västra Hamnen

Nord for Ribban ligger Scaniabadet i Västra Hamnen, hvor du kan hoppe en tur i den fem meter dybe havn.

I starten af 90’erne var Västra Hamnen et trist område med kraner, tung industri og et værft. I dag huser området moderne bolig- og erhvervsbyggeri, små butikker og caféer. Her finder du også en af Malmøs største seværdigheder og byens nye vartegn, den 190 meter høje Turning Torso.

Se også Västra Hamnen i Malmø - Fotogalleri

Malmøs historie

Malmøs historie går tilbage til 1100-tallet, hvor byen omtales i skriftlige kilder. Dengang var byen og resten af Skåne dansk, og Malmø bestod af en handelsplads med få huse og en lille kirke ved kysten. I de efterfølgende århundreder voksede byen i størrelse og betydning. Malmø fik fæstning og kloster, men den gik ikke fri af middelalderens uroligheder.

Den svenske konge erobrede Malmø fra danskerne i 1332, men måtte allerede i 1360 afgive byen til den danske konge Valdemar Atterdag. Malmø var da en blomstrende handelsstad, ikke mindst på grund af det gode sildefiskeri i Øresund, som skabte velstand til byen.

I 1546 blev det imponerende rådhus ved Stortorget opført for at lovprise fremgangen, men allerede få år efter, i 1658, mistede Danmark Skåne, Halland og Blekinge til Sverige, og Malmø blev svensk. Byens glansperiode var samtidig slut, og befolkningstallet faldt til en tredjedel.

Først med industrialiseringen i 1800-tallet tog udviklingen igen fart, og Malmø blev et industrielt centrum. I dag har byen et blandet erhvervsliv med en del højteknologiske virksomheder.