Oplev efterårets fugletræk over Sydsverige

Oplev fugletrækket over Falsterbo. Foto: P-G Bentz

En lille flok skægmejser på træk forbi Falsterbo fyr. Foto: P-G Bentz

Siden er publiceret / opdateret: 4. oktober 2024
Kort over sydsverige
Hvert efterår flyver omkring 500 millioner trækfugle hen over Sydsverige på deres vej ned gennem Europa.

Fuglene foretrækker at flyve over land og langs de svenske kyster så lang tid som muligt, inden de skal over Østersøen. Derved opstår der en stor koncentration af fugle ved Falsterbo. Her hviler mange fugle ud, inden de fortsætter deres farlige rejse ud over åbent hav.

To millioner fugle fra Falsterbohalvøen

Falsterbo er det sted i Sverige, hvor du kan se flest trækfugle.

De fleste fugle flyver sydpå fra slutningen af august til slutningen af oktober. Mange fuglearter begynder at trække, så snart det lysner, så man skal være tidligt oppe for at opleve de store fugletræk. Men som regel kan man opleve trækkende fugle hele dagen.

Hvert efterår flyver omkring to millioner fugle fra Falsterbohalvøen, heriblandt bogfinker, kvækerfinker, stære, edderfugle, musvåger, hvepsevåger og spurvehøge.


Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Gode steder at opleve fugletræk på Falsterbohalvøen. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.


Lærkefalk ved fyret
Lærkefalk ved fyret. Foto: P-G Bentz


Flest fugle ved Falsterbo midt i oktober

Hvis du vil se så mange forskellige fuglearter som muligt, bør du komme til Falsterbohalvøen i midten af september. Hvis du derimod vil se så mange fugle som muligt, er midten af oktober at foretrække. Det kan dog variere fra år til år afhængigt af vejret.

Gode fuglelokaliteter på Falsterbohalvøen

Nogle af de bedste fuglelokaliteter i området ligger ved Falsterbo fyr og inde for en radius af to km fra fyret. Her finder man:
  • Falsterbo Fyr.
  • Nabben, som ligger på sydspidsen af Falsterbohalvøen, 500 meter syd for fyret. Ved Nabben ligger en golfbane, der gør at området er åbent uden meget vegetation.
  • Falsterbo Park (1,5 km nordøst for fyret).
  • Flommen Naturreservats sydlige del, ca. 500-1000 meter nordøst for fyret. Naturreservatet er et vådområde med siv lige vest for Falsterbo by.
  • Kolabacken, ca. 300 meter øst for fyret.



Vejbeskrivelse til Falsterbo Fyr

Når du er kommet over Øresundsbron og kørt ca. 10 km, fortsætter du ad E6/E22 sydpå mod Vellinge. Efter Vellinge følger du vej 100 mod Skanör / Falsterbo. Fortsæt over Falsterbokanalen og videre ca. 5 km til den første rundkørsel, hvor du drejer til venstre.

For enden af vejen inde i Falsterbo drejer du til venstre ad Storgatan og fortsætter til T-krydset for enden af Storgatan. Hvis du vil besøge Falsterbo Park, skal du i T-krydset dreje til venstre og fortsætte lige ud til Kirken, hvor der ligger en fuglestation. Hvis du vil til fyret, drejer du til højre i T-krydset og følger skiltene mod ”Falsterbo Fyr” eller ”Falsterbo GK” (golfklub). Du kommer til en stor P-plads, hvorfra du kan se fyret.

Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1. Målestok 1:50.000
Malmö
Sverigeserien
Topo50 - blad 1

Køb kort over det sydvestlige Skåne fra Landskrona til Falsterbo

Terrænkortet Malmö Sverigeserien - Topo50 - blad 1 i målestok 1:50.000 dækker hele området fra Landskrona og Malmø i nord til Falsterbohalvøen og til Trelleborg på sydkysten. Kortet er meget detaljeret og kan være godt at have med på en biltur til Falsterbohalvøen, hvis du også vil udforske området undervejs til Falsterbo. Du kan købe kortet i vores webshop.



Fugletårne i Sydsverige som GPX-fil

Få vist fugletårne i Sydsverige på din mobiltelefon

I vores webshop kan du købe et digitalt kort med fugletårne i Sydsverige. Kortet ligger på en GPX-fil, du kan hente ned på din mobiltelefon. Vi sender GPX-filen i en mail og en vejledning til, hvordan du installerer en gratis app på din mobil, der kan vise GPX-filen med alle Fugletårne.


Andre gode fuglelokaliteter i Sydsverige

Sydsverige har flere lokaliteter med fremragende fugletræk, bl.a.


Hvepsevåger over Falsterbo
Hvepsevåger over Falsterbo: P-G Bentz