Nikkaluokta - porten til fjeldet
Nikkaluokta – navnet er samisk, og byen er da også grundlagt af en same Nils Sarri tilbage i 1910 samtidig med, at Kebnekaise fjeldstations første bygning blev opført i rå stenblokke. Inden da var fjeldet ukendt land for de fleste. Den svenske turistforening STF ville med den nye fjeldstation åbne fjeldet op for menigmand, og Nils Sarri så muligheder i den spirende turistbranche. I dag er Nikkaluokta en lille flække med 12 samefamilier – bl.a. efterkommere af Nils Sarri - som hovedsagelig lever af de mange turister, som hvert år indleder deres fjeldtur her. Nikkaluokta byder på P-plads, café, toilet og bad, overnatning i hytter og mulighed for at telte, mv.Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
STF's fjeldhytter og fjeldstationer i det nordlige Lapland. Nikkaluokta og Kebnekaise Fjällstation er markeret med rødt. (Der er ingen fjeldhytte i Nikkaluokta, derimod tilbydes overnatning i hytter hos Sarri AB - du kan også slå eget telt op i Nikkaluokta med adgang til campingkøkken og bad/wc). Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Det er herfra, hvor bilvejen fra Kiruna ender, at mange begynder deres vandretur mod Kebnekaises fjeldmassiver og videre ud på Kungsleden. Gennem dalen med fjeldbirk går en af Laplands mest besøgte vandreruter: De 19 km ind til Kebnekaise Fjällstation, hvor langt de fleste vandrere ender for at nyde fjeldstationens komfort og bestige Kebnekaises berømte gletsjer-sydtop, hvorefter de typisk begiver sig tilbage til Nikkaluokta efter et par dage. Andre orker ikke strabadserne ad vandrestien eller vil hurtigt frem til højfjeldet og køber derfor plads på en af helikopterne, der flyver i pendul mellem Nikka og Kebnekaise Fjällstation. Dagen lang bryder brølet fra helikopterne den stilhed, som mange er kommet efter.
Og så er der de vandrere, som fortsætter videre forbi Kebnekaise Fjällstation i vestlig retning mod fjeldhytterne ved Singi, hvorfra de enten følger Kungsleden nordpå mod Abisko, sydpå mod Vakkotavare eller søger deres egne ruter ind gennem de mennesketomme sidedale.
Ved søen Láddjujávri, 5,5 km fra Nikkaluokta, er det muligt at tage båden og afkorte vandreturen til Kebnekaise med 6-7 km. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk
Láddjujávri mellem Nikkaluokta og Kebnekaise Fjällstation. Kebnekaises gletsjer-sydtop anes til højre i billedet. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk
Rutebeskrivelse Nikkaluokta – Kebnekaise Fjällstation
De første 14-15 km fra Nikka snor stien sig gennem fjeldskoven, inden den stiger svagt op mod trægrænsen. De sidste 4-5 km inden fjeldstationen tynder det ud i vegetationen og højfjeldet begynder at vise sig. Der er drikkevand fra bække og floder på hele strækningen.Ved søen Láddjujávri, 5,5 km fra Nikkaluokta, er det muligt at tage båden og afkorte vandreturen til Kebnekaise med 6-7 km. Her ved søen finder man også den nybyggede café Enoks. Men hvorfor betale ca. 400 SEK pr. person for 6-7 km bådtransport, hvis man netop er taget til Lapland for at vandre? Selv om birkeskoven efter Láddjujávri visse steder kan virke monoton, er her også fine udsigter til de omkringliggende fjelde.
Fra Nikkaluokta til Kebnekaise Fjällstation. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk
De sidste km frem til fjeldstationen går man langs en stor elv, og her findes flere fine teltpladser nær stien. Mange vælger også at telte i fjeldskoven få hundrede meter fra fjeldstationen.
Vel fremme efter 19 km vandring dukker Kebnekaise Fjällstation op - et stykke civilisation med alle bekvemmeligheder, elektricitet, restaurant, café, dejlige opholdslokaler, internetforbindelse, selvbetjeningskøkken, sauna osv. Kebnekaise Fjällstation er sidste stop med WC (træk og skyl) og brusebad inden fjeldet, så nyd opholdet inden turen går videre ud i ødemarken. Fjeldstationen er legendarisk og har næsten samme status for svenskerne som Mekka for muslimerne: Her skal man have været mindst én gang i sit liv - gerne kombineret med en toptur til sydtoppen. Derfor er priserne derefter: Høje. Den billigste overnatning finder man i sovesalen ovenpå receptionen, som er et stort rum til ca. 16 personer opdelt med skillevægge i mindre enheder med 2+2 køjesenge.
Læs mere om Kebnekaise Fjällstation.
Køb kort over vandreruten
"Outdoorkartan: Abisko Kebnekaise Nikkaluokta- blad 1" dækker bl.a. hele vandreruten mellem Nikkaluokta og Abisko, også strækningen Abiskojaure - Abisko. Kortet dækker både Kungsleden og ruterne i sidedalene fx ud til Nallo. Målestok 1:75.000.
Fakta om vandreruten Nikkaluokta – Kebnekaise Fjällstation
- Længde: 19 km (eller ca. 13 km inklusive bådtransport).- Nikkaluokta: 470 meter over havet.
- STF Kebnekaise Fjällstation: 670 meter over havet.
- Regn med maks. at vandre 3-4 km pr. time pga. de mange store sten på stien.
- Nikkaluokta - udtales ”Nikka-luck-ta” - luck som i det engelske ord for held.
Kebnekaise Fjällstation: Stenhuset blev opført 1907-1911 som den første bygning, siden kom træbygningen på toppen, tilbygningen mv. Klik på billedet for stor størrelse. Foto: © sydsverige.dk
Sådan kommer du til Nikkaluokta
Du kan komme til Nikkaluokta med tog fra København: Hurtigtoget (på el) fra København til Stockholm, og derfra nattoget med det romantiske navn "Arctic Circle Express" til Kiruna. Toget er eldrevet, og kører om natten hvor der som regel er "overskudsstrøm" på elnettet, så den ca. 23 timers togtur til Lapland er langt mindre klimabelastende end turen med fly og i øvrigt en stor oplevelse i sig selv.Fra Kiruna er der fra marts til september bus til Nikkaluokta mindst en gang om dagen, og turen tager godt en time. Bussen holder ved Kiruna station, kører til Kiruna lufthavn og fortsætter direkte til Nikkaluokta. Pris ca. 200 SEK pr. voksen, hvis du køber billetten på sj.se som en del af din rejse med toget fra København til Kiruna. Se nikkaluoktaexpressen under Links.
Pakkeliste
Sådan pakker du en let rygsæk til vandreturenHusk at ca. hver anden af STF's fjeldhytter og alle fjeldstationer (se kortet herover) sælger mad / proviant, så du undgår at skulle medbringe al mad til vandreturen.
Artikler om vandring i Lapland
- Nikkaluokta – Kebnekaise Fjällstation: 19 km- Kebnekaise Fjällstation
- Kebnekaise Fjällstation - Singi: 14 km
- Singi - Sälka: 12 km
- Sälka - Nallo: 10 km
- Nallo - Vistas: 9 km
- Vistas - Alesjaure: 19 km
- Alesjaure - Abiskojaure: 21 km
- Abiskojaure - Abisko: 15 km