Røde træhuse, elge og stilhed
Småland er røde træhuse, høje grantræer hvor vinden suser svagt, blåbær i skovbunden, stilhed, blanke skovsøer, brusende åer, skærgård og elge.Småland – landsdelen med god plads
Arealmæssigt svarer Småland nogenlunde til Jylland, eller til 4,5 gange Sjællands størrelse, men befolkningsmæssigt er forskellen enorm. Hvor Sjælland i gennemsnit har 314 indbyggere pr. kvadratkilometer, er tallet kun 22 for Småland. Her er god plads, også til de tusindvis af især danskere, tyskere og hollændere, der hver sommer søger hertil.Foto: © sydsverige.dk
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.
Gode vandreruter i Småland
- John Bauerleden nær Jönköping (55 km)- Sevedeleden nær Mariannelund (50 km ringformet vandrerute)
- Ramkvilla – Sävsjö (56 km vandrerute, som er en del af Höglandsleden)
- Utvandrarleden nær Emmaboda (120 km ringformet vandrerute)
- Ostkustleden nær Oskarshamn (152 km lang)
- Tjustleden nær Västervik (154 km lang)
- Höglandsleden (430 km delvis ringformet vandrerute)
Foto: Alexander Hall
Kanoruter i Småland
- Kanotur på Emån - Smålands vandrigeste flod- Åsnen - en perfekt sø til kanoferie
- Kano på Helge å - en populær kanoå i Sydsmåland
- Kanotur på Lagaleden – fra Småland til Kattegat
Smålands landskaber
Højlandet i nord"Smålands Højland" kaldes området mellem Jönköping, Eksjö og Sävsjö i det nordvestlige Småland med højder op til 377 meter over havet. Højlandet markedsføres også som ”Smålandsfjeldene”, men det er en overdrivelse, for fjeld er her ikke, derimod et højt beliggende landskab med enkelte bakketoppe, som stikker op, hvorfra man har smuk udsigt.
Foto: Isaberg Mountain Resort
De store moseområder i sydvest
Længere mod sydvest i Småland skifter landskabet karakter. Her omkring Bolmen, en af Smålands største søer, dominerer de store moser, hvor man kan trave km efter km i et træfattigt, sumpet landskab med åbne vidder.
Se for eksempel:
- Årshultsmyren Naturreservat
- Gölsjömyren Naturreservat
Skærgården i øst
Bevæger man sig østover mod Kalmar, vil man normalt opleve mere solrigt vejr end i vest, og her træder skærgården frem. Smålands østersøkyst er en mosaik af småøer og klippeskær i tusindvis, et ideelt farvand til ture i havkajak.
Se for eksempel:
Skærgården ved Västervik
Foto: © sydsverige.dk
Det gamle småland i syd
Helt i syd, omkring Älmhult, Tingsryd, Emmaboda og Växjö finder man det gamle Småland med mange røde træhuse og utallige søer. Her kunne de færreste smålandsbønder før i tiden leve af deres stenene marker, så de måtte finde på noget nyt, og mulighederne lå lige for: Undergrunden gemte på smuk sort diabas, floderne på vandkraft, skovene på træ til papir og bunden af søerne på kvarts til glas.
Nye muligheder blev skabt, og sporene efter denne epoke kan stadig ses rundt om i landskabet.
Se for eksempel:
- Huseby - jernværk og herregårdsmiljø
- Svarta Bergen - stenbruddet ved Lönsboda
- Glasriket
Smålands klima
Foto: Cathrine Rydström
Temperaturer
Småland har en snert af fastlandsklima med lidt køligere vintre end Skåne og Sjælland. Heroppe begynder vinteren lidt tidligere og varer lidt længere end i Skåne. Fra oktober og vinteren over ligger temperaturen i Småland 2-3 grader under temperaturen i Skåne. Før i tiden var det meste af Småland dækket af sne i over en måned, men siden 2010’erne har vintrene ikke budt på meget sne, og de lokale skibakker har været helt afhængige af snekanoer.
Nedbør
Nedbøren er ikke ligeligt fordelt. I det sydvestlige Småland nær grænsen til Halland ligger årsnedbøren på 600-900 mm. I øst nær Kalmar er nedbøren blot 500-600 mm pr. år. Til sammenligning er årsnedbøren i Jylland 900 mm og på Bornholm 500 mm.
Top 5 oplevelser
Småland - top 5 oplevelser
Nationalparker i Småland
- Store Mosse Nationalpark - åbne vidder og 50 km vandrestier- Norra Kvills Nationalpark - en vildmark i lille format nær Vimmerby
Store Mosse Nationalpark. Foto: © sydsverige.dk